Nu știai asta! Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când mâncăm colivă

Nu știai asta! Ce se întâmplă în organismul nostru atunci când mâncăm colivă Ce se dă de pomană de Sfinții Trei Ierarhi. Scapi de ghinion dacă faci asta. Sursa: Cristina Toth | Dreamstime.com

În România, coliva este un preparat oferit drept ofrandă persoanelor decedate. Cu toate acestea, mulți oamenii iubesc gustul acestui preparat și o consumă fără un motiv anume. Chiar dacă coliva reprezintă un ritual funerar, consumul ei are numeroase beneficii pentru organism, având ca ingredient principal pe „regele” cerealelor.

Arpacașul este ingredientul de bază din colivă, o cereală obținută prin decojirea grâului, orzului sau a meiului. Deși pare o simplă cereală, ea are multe beneficii asupra organismului, printre care menționăm prevenirea bolilor de inimă, constipația sau anemia.

Această cereală este bogată în fibre alimentare, acestea acționând ca o sursă de combustibil pentru bacteriile benefice din intestin. Arpacașul este considerat regele cerealelor deoarece are extrem de multe beneficii. Consumul lui este recomandat în sezonul rece, îmbunătățind sistemul imunitar. De asemenea, conținutul bogat de fier ajută la prevenirea oboselii și a anemiei.

Arpacașul este bogat în cupru, astfel consumul de colivă formează hemoglobină și globule roșii. Fiind o cereală bogată în substanțe nutritive, poate reduce durere legată de umflarea și inflamația articulațiilor.

Coliva și beneficiile din cele trei ingrediente

Regele cerealelor este bogat în fibre, proteine, magneziu și fier, având chiar și proprietăți terapeutice. Având în vedere că arpacașul este ingredientul de bază în colivă, aceasta este considerată cel mai sănătos preparat dulce. Ea este la rândul ei bogată în nutrienți, însă și sațioasă.

Coliva este adesea întâlnită în ritualurile funerare, însă ea poate fi consumată oricând. Ea este oferită sub formă de ofrandă morților și este extrem de ușor de preparat. Ai nevoie de doar trei ingrediente pentru o colivă delicioasă: arpacaș, nuci și miere.

Preparatul din arpacaș ajută la reglarea tranzitului intestinal și are puterea de a calma mucoasa inflamată a colonului. Coliva este bogată în fibre, aminoacizi și minerale, fiind un desert care poate combate anemia, durerile musculare, constipația și chiar afecțiunile inimii.

Ingredientul principal din colivă, arpacașul, poate ajuta la prevenirea cancerului. Acest lucru este posibil cu ajutorul conținutului de lignani, un tip de fitonutrienți.

Mierea, cea de-al doilea ingredient necesar pentru prepararea colivei, are proprietăți antibacteriene și luptă împotriva infecțiilor. Mai mult, ea ajută la vindecarea durerilor de gât sau la calmarea tusei.

Nucile sunt și ele utilizate pentru a prepara o colivă gustoasă. Ele sunt bogate în proteine sănătoase şi grăsimi care ajută la buna funcționare a activității cerebrale. Potrivit specialiștilor, nucile ajută la echilibrarea ritmul cardiac și menține o sănătate optimă a ochilor.

Ne puteți urmări și pe Google News