Potrivit modificărilor aduse Legii electorale, românii din străinătate pot vota timp de trei zile, pot vota prin corespondență, iar secțiile de votare se închid la miezul nopții.

Reprezentant al grupului de acțiune civică „Diaspora pentru România’’, organizatorul mitingului din 10 august 2019, Tommy Tomescu constată că doar 1,4% dintre românii care trăiesc în străinătate s-au înregistrat pe site-ul AEP, adică 80 000 din cei 5,5 milioane.

„Este condamnabil faptul că A.E.P. nu a făcut o promovare mai agresivă a programului de înscriere în diaspora, cu toate clarificările necesare pentru a elimina zvonurile. Este de asemenea regretabilă atitudinea multor români din diaspora care nu s-au înscris, deși au știut de existența acestui site”, susține Tomescu. El a adăugat că înscrierea ar fi fost de folos pentru că ar fi putut vota mai ușor „de la ei de acasă, din sufragerie, prin corespondență” sau ar fi determinat înființarea de secții suplimentare.

Tomescu mai spune că extinderea programului de votare la trei zile nu va rezolva problema cozilor din diaspora deoarece numărul persoanelor din Diaspora dispuse să fie membri într-o secție de votare se preconizează a fi mai mic.  Acest fapt este posibil sa determine organizarea unui număr mai mic de secții de vot.

„Numărul membrilor secțiilor de votare va fi mai mic deoarece cei care au fost membri la tururile de scrutin anterioare și au fost înjurați de votanți pe nedrept nu vor mai dori să repete experiența. De asemenea, membrilor secțiilor de votare li se cere să își ia angajamentul că nu vor merge la muncă timp de 8 zile pentru a participa la ambele tururi ale alegerilor prezidențiale. Întrebarea care se ridică este câți români din Diaspora ar fi dispuși sau ar putea să renunțe la a mai merge la muncă, fiind în același timp și mai prost remunerați (până la de 4 ori mai puțin față de plata aferentă unei zile de muncă în diaspora)”, arată Tommy Tomescu.

Acesta solicită modificarea legislației pentru a permite participarea cetățenilor români ca membri ai secțiilor de votare și pentru intervale mai scurte de timp (1-2 zile) și eliminarea obligativității prezenței pe durata tuturor celor 8 zile aferente alegerilor prezidențiale. De asemenea, ar trebui luată în considerare și varianta creșterii onorariului acordat membrilor secțiilor de vot, pentru a se putea asigura un număr decent de membri în secțiile de votare.

În Marea Britanie s-au înregistrat de două ori mai mulți români decât în Spania și Italia, deși în țările respective se află de două ori mai mulți români decât în Marea Britanie.