Nu scăpăm de căldura sufocantă. Al treilea val de caniculă se apropie de România

Nu scăpăm de căldura sufocantă. Al treilea val de caniculă se apropie de România Sursă foto: Arhivă EVZ

România va continua să sufere de căldură intensă în perioada următoare, deoarece al treilea val de caniculă se apropie, conform avertismentelor făcute de șefa ANM, Elena Mateescu.

Suntem în plin mijloc al celui de-al doilea val de caniculă, iar meteorologii avertizează că ne așteptăm să avem încă unul. Indicele de disconfort termic a atins deja 80 de unități în părțile de sud și sud-est ale țării.

Temperaturile resimțite sunt extrem de ridicate, cu valori ce au depășit 40 și chiar 43 de grade în jumătatea sudică a țării.

Al treilea val de caniculă lovește România

„Într-adevăr, vorbim de sâmbătă, ziua de sâmbătă, care va aduce intensificare a valului de căldură din această săptămână, pentru că față de ziua de astăzi și mâine, când valorile de temperaturi astăzi cel mult 37 de grade acolo unde am avut-o în vigoare o avertizare meteorologică de cod galben pentru jumătatea de sud a țării.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mâine rămâne în vigoare această avertizare, pentru că în continuare ne așteptăm la valori de 33-37 de grade ei bine, sâmbătă ne vom apropia din nou, mai ales în partea de sud și sud-est, de valori de 39-40° la umbră”, a spus șefa ANM.

Elena Mateescu a mai punctat că vor fi prezente și fenomenele de instabilitate atmosferică accentuată, ceea ce va duce la temperaturilor resimțite spre 44, 45 și 46 de grade, la fel cum au fost în cele două săptămâni anterioare. În weekend va fi cel mai cald, avertizează șefa ANM.

Așadar, mare atenție pentru ziua de sâmbătă, pentru că nu numai valul de căldură intens din partea de sud-sud-est a țării va fi de interes, dar și fenomenele de instabilitate care își vor face apariția pe parcursul după-amiezii și care vor consta în continuare din averse torențiale, cantități de apă pe secvențe scurte de timp de 35-40l/m² și vijelii, iar izolat căderi de grindină.

Iar de marți, într-adevăr, este posibil să consemnăm al treilea val de caniculă și pe care și noi l-am tot menționat în toate intervențiile”.

Luna iulie, una dintre cele mai călduroase din istoria măsurătorilor

Elena Mateescu a mai spus că este foarte posibil ca această lună să fie în top trei cele mai călduroase luni din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră. De asemenea, nu este exclus să înregistrăm temperaturi peste ceea ce am avut, pentru că deja solul este mai cald.

„Se întrunesc ingredientele specifice pentru a înregistra temperaturi mai ridicate atunci când vorbim deja de un val de căldură de lungă durată și când vorbim de maxime peste 35, până la 40 de grade la umbră, dar și de nopți tropicale, pentru că, căldura este sufocantă și pe parcursul nopților, atunci când consemnăm valori care nu coboară sub 20 de grade chiar urcă la 25 de grade.

Practic, pragul de 25°C reprezentând temperatura maximă a unei zile de vară în România. Și iată o înregistrăm pe parcursul nopților în această perioadă”.

Elena Mateescu mai spune că, cu certitudine, temperaturile vor crește în zona litoralului în weekend. În sudul extrem, ne vom apropia de 40 de grade Celsius, iar în partea de sud-est, în zona litoralului, temperaturile vor depăși cu siguranță 32-33 de grade, ceea ce reprezintă o valoare foarte ridicată pentru această perioadă. Apa mării va înregistra și ea temperaturi favorabile, contribuind la condiții prielnice pentru vacanța la mare, potrivit Antena 3 CNN.