Evenimentul Zilei > Actualitate > Nu pot fi auzite sau văzute. Vor aduce SCHIMBĂRI fără precedent în viaţa noastră
Nu pot fi auzite sau văzute. Vor aduce SCHIMBĂRI fără precedent în viaţa noastră

Nu pot fi auzite sau văzute. Vor aduce SCHIMBĂRI fără precedent în viaţa noastră

Până de curând erau utilizate doar în teatrele de război. În viitor, potrivit analiştilor, „vor aduce schimbări fără precedent în viaţa noastră”.

Vehicule aeriene fără pilot, denumirea lor oficială fiind ”Unmanned aerial vehicles”, dronele reprezintă cea mai importantă inovaţie din domeniul militar realizată în ultimii ani.

Instrument-cheie

Prima utilizare a dronelor într-un conflict militar a avut loc în 1982, în războiul din Liban, când armata israeliană a trimis astfel de aeronave fără pilot pentru a studia sistemele de apărare siriene şi pentru a acumula datele necesare distrugerii lor. Potrivit gizmodo.com, în ultimul deceniu dronele au devenit un instrument-cheie al forţelor armate americane şi al CIA.

Ţări din întreaga lume urmează modelul american, dronele devenind o componentă esenţială a forţelor armate. Domeniul militar nu este, însă, singurul care înregistrează transformări importante, aceste  aeronave fără pilot începând să fie folosite în tot mai multe domenii, fiind vorba despre aşa-numitele utilizări civile ale dronelor.

Şi în afară

FBI-ul şi poliţia din SUA le utilizează, iar în iunie 2011 a fost înregistrată o premieră: prima arestare asistată de o dronă. Dacă iniţial dronele erau fabricate în exclusivitate de companiile din domeniul apărării, costul acestora ridicându-se la câteva milioane de dolari, astăzi există pe piaţă numeroase variante, inclusiv drone mici şi ieftine, ce pot fi controlate cu ajutorul smartphone-ului.

Ca urmare a costului redus al achiziţionării unei drone simple (sau al construirii ei), aceste aeronave fără pilot încep să fie folosite tot mai mult şi în afara forţelor armate. În SUA, numeroşi amatori şi-au construit drone sau au cumpărat astfel de aparate. Mulţumită lor au fost identificate utilizări ale dronelor în scopuri publice.

Avantaje considerabile

În Texas, un pasionat al tehnologiei a descoperit cu ajutorul dronei sale că o uzină de procesare a cărnii deversa ilegal tone de sânge de porc într-un pârâu din apropiere. Imaginile surprinse de camera ataşată dronei au susţinut plângerea înaintată de persoana respectivă agenţiei de mediu, care a sancţionat compania.

În California, agenţiile imobiliare au început să folosească dronele pentru a filma şi fotografia din aer proprietăţile de lux, acest lucru permiţându-le să obţină un preţ mai bun.
Pentru că nu pot fi auzite sau văzute, ele oferă avantaje considerabile departamentelor de poliţie în comparaţie cu elicopterele, astfel că experţii se aşteaptă ca dronele să fie adoptate pe scară largă, numărul dronelor civile urmând să-l depăşească în scurt timp pe cel al dronelor militare.

Arheologii şi jurnaliştii

În Uniunea Europeană există deja planuri pentru folosirea dronelor în scopul monitorizării modului de utilizare a subvenţiilor de către agricultori. Dronele au început să fie folosite şi în Japonia, dovedindu-se utile atât în agricultură, unde au ajutat la automatizarea procesului de stropire a recoltelor cu pesticide, cât şi în investigarea accidentelor, precum în cazul centralei nucleare de la Fukushima, unde au fost folosite pentru a evalua în condiţii de siguranţă problemele întâmpinate.O altă întrebuinţare vine din Rusia, unde arheologii folosesc aceste aeronave pentru a filma siturile cu ajutorul camerelor cu infraroşii, materialele obţinute fiind utilizate pentru crearea unor modele 3D computerizate ale structurilor identificate sub sol.

Un alt domeniu pe care dronele promit să-l transforme este cel al jurnalismului. În SUA, facultăţile de jurnalism au început deja să pregătească studenţii pentru această nouă etapă a meseriei de ziarist. "Ideea jurnalismului cu drone nu datează de mai mult de un an. Prima oară când am văzut această idee aplicată a fost în Polonia, în timpul unui protest, când cineva a folosit un mini-elicopter controlat de la distanţă pentru a filma evenimentul", explică profesorul Matt Waite, fondatorul Drone Journalism Lab din cadrul Universităţii din Nebraska.