Andreea Coscai este elevă în clasa a-X-a la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc”, din București. Prin intermediul social media și a blogului său inliceu.wordpress.com a pornit și a dus la bun sfârșit un proiect realizat cu ajutorul colegilor din toată țara. Mâine va lansa cartea „În liceu”.

Proiectul cărții „În liceu” a pornit acum aproape 1 an. Este inedit ca un copil să analizeze o întreagă generație. „Am fost întrebată de multe ori cum mi-a venit ideea. Sunt mulți aceia dintre noi care vor să își exprime părerea, cărora le place să scrie, dar nu au ocazia, care vor să spună ceva lumii, dar nu au cum. «În liceu» este spațiul creat pentru toți tinerii dornici să facă asta.” Și uite așa, o întreagă generație devine erou de carte. O carte despre vise, despre neprevăzut, imaginație, o suită de întrebări și răspunsuri serioase sau amuzante dezvăluie gândiri dintre cele mai diverse ale liceenilor. Despre ce povestesc tinerii în carte? Previzibil, oarecum: temerile cauzate de examene, tehnologia, prima dragoste, învățământul de azi, viitorul. Viitorul lor… „Mi se pare o nebunie că am lucrat la o carte. Ceva palpabil, cu o groază de pagini, care o să ajungă întro grămadă de case, de locuri și sper să fie păstrată măcar de unii și peste ani, arătată următoarelor generații”, spune Andreea.Andreea Coscai așteaptă curioșii joi, 5 mai 2016, la ora 11.00, la evenimentul de lansare a cărții „În liceu”, la librăria Cărturești Verona din București.

„Nu aș schimba multe lucruri la mine”

„Cu cartea nu aș vrea să mă opresc aici. Aș vrea să scriu și din China, să scriu pe blog în engleză și să scriu o altă carte cu experiența mea de acolo”, spune Andreea. În ceea ce o privește: „Nu aș schimba multe lucruri la mine pentru că am impresia că fiecare experiență ne ajută să creștem mai mult ca oameni și, de obicei, lucrurile se întâmplă la momentul potrivit. Ce îmi doresc e să trăiesc mai mult clipa, să nu îmi fie frică să ies din zona mea de confort, să fiu deschisă la a întâlni oameni noi și să fiu eu însămi în orice situație. Cred că am ratat unele oportunități de frica de a intra din când în când în altă lume”.

Micuța vedetă pleacă în China să studieze

Până la 16 ani, Andreea a trăit multe experiențe care au ajutat-o să crească frumos. A jucat teatru de la 6 ani, a jucat în filme, la vârsta de 7 ani a luat premiul 1 la Festivalul „George Constantin” la secţiunea interpretare, la 10 ani a fost desemnată Cel mai bun copil actor de cei de la Actor start, a fost premiată de Mircea Albulescu. A jucat alături de Gheorghe Dinică, Florin Zamfirescu, Stela Popescu, Medeea Marinescu, Mat Damon, Cristhoph Waltz sub bagheta regizorului Tery Gilliam. La vârsta de 8 ani a avut rol secundar în „Sand Serpents” alături de actori americani de prestigiu, una dintre cele mai frumoase perioade din viața ei, după cum mărturisește Andreea.Deviza Andreei este clară: „Nu lăsa pe alţii să îţi spună cine eşti!”.

Învață foarte bine, iar din toamnă pleacă în China. Mama sa Patricia Coscai ne spune cu mândrie: „A fost acceptată la un colegiu din China, UWC Changshu, ca să termine ultimii doi ani de liceu cu un bacalaureat internaţional. Ne va reprezenta ţara, acolo fiind copii din toată lumea, din peste 80 de ţări”. După ce va lua bacalaureatul, Andreea vrea să studieze la o universitate de prestigiu. Le preferă pe cele din America. Va urma ori actoria, ori jurnalismul, sau, de ce nu, pe amândouă.