Evenimentul Zilei > International > Nu-i pace sub măslini. Vatican dixit: Declarațiile Papei au fost scoase din context
Nu-i pace sub măslini. Vatican dixit: Declarațiile Papei au fost scoase din context

Nu-i pace sub măslini. Vatican dixit: Declarațiile Papei au fost scoase din context

Recentele declarații ale Papei Francisc referitoare la căsătoria între homosexuali au pus pe jar planeta, dând naștere multor speculații. Însă oficialii Vaticanului au exprimat o poziție detaliată, menită să nuanțeze lucrurile.

Secretariatul de stat al Vaticanului a trimis Nunţiaturilor Apostolice din toate ţările o clarificare privind declaraţiile Papei Francisc apărute recent într-un documentar, care făceau referire la adoptarea unei ”legi a convieţuirii civile” pentru homosexuali, asigurând că acestea nu schimbă doctrina Bisericii Catolice, relatează luni EFE, preluată de Agerpres.

În explicaţie se arată că afirmaţiile papei apărute în documentarul „Francesco”, al regizorului Evgeny Afineevsky, se referă la două răspunsuri editate şi publicate ca şi cum ar fi fost unul singur şi scoase din context şi care se refereau la legile de stat, astfel încât nu schimbă doctrina Bisericii.

În timp ce se aştepta o notă oficială în sala de presă a Vaticanului privind cuvintele papei care au făcut înconjurul lumii şi care au suscitat confuzie privind sursa lor, unele Nunţiaturi au publicat această clarificare venită de la Secretariatul de stat al Vaticanului. Un document anonim, fără dată, antet sau sigiliu oficial a fost trimis pentru a clarifica „confuzia” suscitată de declaraţiile papei.

Contextualizare incorectă

Şefii Nunţiaturilor au confirmat că „încă de acum un an, în cadrul unui interviu, Papa Francisc a răspuns la două întrebări diferite puse în momente diferite şi care, în documentarul menţionat, au fost editate şi publicate drept un singur răspuns, fără o contextualizare corectă, fapt ce a generat confuzie”.

Asftel, au fost dezminţite unele manifestări ale regizorului de origine rusă apărute în acest documentar în care se preciza că aceste declaraţii i-au fost acordate realizatorului în cadrul unui interviu din 2019 luat suveranului pontif în prezența unui translator.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE