Un proesor de drept fără experienţă politică a ajuns şeful Executivului din Ciubotă, după un şir de negocieri anevoioase, cu multe răsturnări de situaţie. Anunţul a fost făcut de  preşedintele Italiei. Imediat după numire, Giuseppe Conte, premierul desemnat al Italiei, a declarat că Executivul pe care-l conduce din otoliul de lider va lucre “pentru a le face viaţa mai bună italienilor.”

Premierul desemnat a sărbătorit apoi la o pizzerie din Roma.

Noul guvern, compus din reprezentanţi ai partidelor populiste care au câştigat alegerile, este unul restrâns, cu 18 miniştri dintre care cinci sunt femei. Cabinetul respectă echilibrul între cele două forţe care îl compun: Liga a primit 7 ministere iar Mişcarea 5 Stele alte 8. Şeful acestui partid, Luigi di Maio, deţine portofoliul muncii şi dezvoltării economice.

Duminica trecută, negocierile au intrat în impas în momentul în care care preşedintele ţării a anunţat că nu acceptă propunerea euroscepticului Paolo Savona, de 81 de ani, la şefia ministerului finanţelor. Savona a ocupta, în cele din urmă, în Guvernul nou format, fotoliul de ministru al Afacerilor Europene. Noul cabinet va primi şi votul paramentului, săptămâna viitoare.

Patronul pizzeriei în care a sărbătorit Giuseppe Conte numirea în funcţia de premier al Italiei, Carlo Muzi, s-a declarat încântat de vizita noului şef al Executivului: “Încă din start, să avem un premier care vine să mănânce aici pizza este un semn bun, nu-i aşa? Nu e ceva obişnuit…În sfârşit, avem la putere nişte oameni pe care lumea i-a votat.”

 

Te-ar putea interesa și: