Evenimentul Zilei > Actualitate > Noua tulpină de Covid-19, ținută secret?! Acuzații extrem de grave
Noua tulpină de Covid-19, ținută secret?! Acuzații extrem de grave

Noua tulpină de Covid-19, ținută secret?! Acuzații extrem de grave

Un virusolog celebru din Italia lansează un val de acuzații grave la adresa oficialilor britanici despre care spune că au ascuns noua tulpină de Covid-19.

Walter Ricciardi, un virusolog celebru din Italia, a criticat foarte dur Londra, lansând un val de acuzații fără precedent. Acesta susține oficialii englezi ar fi știut de luni de zile de existența noii tulpini de Covid-19 și că tăcerea lor la nivel global a cauzat foarte multe daune, și a obligat națiuni întregi, precum Italia, să-și prelungească restricțiile.

„Confruntat cu această nouă variantă, care este probabil deja prezentă în Italia, mi-e teamă că restricțiile severe sunt inevitabile. Ce mă înfurie este faptul că britanicii știau din septembrie că această variantă este în circulație. Au păstrat tăcerea, nu ne-au avertizat.

Acum avem nevoie de un lockdown. Sau cel puțin de măsuri serioase”, a declarat Walter Ricciardi, care este consilier al guvernului italian pe teme de sănătate, pentru cotidianul Il Messaggero, scrie Gandul.ro.

Care a fost reacția oficialilor britanici?

„Sper că toată lumea poate vedea că imediat ce am fost informați la guvern cu privire la capacitatea de transmitere a acestei noi tulpine, am oferit toate informațiile necesare Organizației Mondiale a Sănătății. Și am luat măsuri prompte și decisive pentru a opri răspândirea acestei variante în Marea Britanie”, a spus premierul britanic, Boris Johnson.

Concret, noua variantă a virusului, B.1.1.7, a apărut pe 20 septembrie, la un pacient infectat din Kent. Codul genetic al eșantionului colectat pe 20 septembrie de la respectivul pacient a fost identificat, însă, pentru prima dată de experții britanici la mijlocul lui octombrie, scrie Financial Times.

Situația Covid-19 în România

Până astăzi, 22 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 598.792 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19).
508.979 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 5.009 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.