Walter Ricciardi, un virusolog celebru din Italia, a criticat foarte dur Londra, lansând un val de acuzații fără precedent. Acesta susține oficialii englezi ar fi știut de luni de zile de existența noii tulpini de Covid-19 și că tăcerea lor la nivel global a cauzat foarte multe daune, și a obligat națiuni întregi, precum Italia, să-și prelungească restricțiile.

„Confruntat cu această nouă variantă, care este probabil deja prezentă în Italia, mi-e teamă că restricțiile severe sunt inevitabile. Ce mă înfurie este faptul că britanicii știau din septembrie că această variantă este în circulație. Au păstrat tăcerea, nu ne-au avertizat.

Acum avem nevoie de un lockdown. Sau cel puțin de măsuri serioase”, a declarat Walter Ricciardi, care este consilier al guvernului italian pe teme de sănătate, pentru cotidianul Il Messaggero, scrie Gandul.ro.

Care a fost reacția oficialilor britanici?

„Sper că toată lumea poate vedea că imediat ce am fost informați la guvern cu privire la capacitatea de transmitere a acestei noi tulpine, am oferit toate informațiile necesare Organizației Mondiale a Sănătății. Și am luat măsuri prompte și decisive pentru a opri răspândirea acestei variante în Marea Britanie”, a spus premierul britanic, Boris Johnson.

Concret, noua variantă a virusului, B.1.1.7, a apărut pe 20 septembrie, la un pacient infectat din Kent. Codul genetic al eșantionului colectat pe 20 septembrie de la respectivul pacient a fost identificat, însă, pentru prima dată de experții britanici la mijlocul lui octombrie, scrie Financial Times.

Situația Covid-19 în România

Până astăzi, 22 decembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 598.792 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID-19).
508.979 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 5.009 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 (COVID-19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.