Sondaj îngrijorător: Românii nu „cred” în vaccin. Ce șanse avem să scăpăm de COVID-19
- Andrei Calin
- 22 decembrie 2020, 08:17
Datele unui sondaj arată că românii nu se vor înghesui, cel puțin deocamdată, să participe la campania de vaccinare.
Românii nu vor da buzna să se vaccineze împotriva coronavirusului. Cel mai important subiect pe tema pandemiei, în ultimele luni, este legat de apariția unui vaccin creat cu scopul de-a stopa virusul care a dat lumea peste cap. Două astfel de antidoturi au fost create și se așteptă ca ele să fie distribuite în majoritatea țărilor. Este vorba despre cel pus la punct de Pfizer și BioNTech, dar și cel realizat de cercetătorii de la Moderna.
Rezultate îngrijorătoare pentru campanie
Conform unui studiu sociologic realizat de Avangarde, românii nu au foarte mare încredere în vaccin și nu așteaptă cu nerăbdare să ajungă la medic pentru a primi doza plus rapelul. În acest moment, doar 30% dintre cei chestionați sunt convinși că se vor vaccina anti-Covid. „Probabil că nemulțumirea față de clasa politică va rezulta clar din percepția față de pandemie.
Și vă dau o cifră care o să vă îngrijoreze, e reală și o vom publica zilele viitoare: doar 30% dintre români declară că se vor vaccina”, a declarat directorul Avangarde, Marius Pieleanu, la Antena 3.
Primele 10.000 de doze ajung în țară
În România urmează să ajungă primele 10.000 de doze de vaccin, iar la data de 27 decembrie se va afla cine va fi prima persoană din țara noastră care se va vaccina. Vor exista sute de centre specializate pentru această campanie amplă, dar și caravane mobile.
„În cadrul procesului de vaccinare, fiecare persoană va fi evaluată în centrul de vaccinare, va face o evaluare a temperaturii, după care urmează un triaj epidemiologic în care se insistă pe tot ce înseamnă date care ţin de istoricul îndepărtat al pacientului” a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare.
Iohannis mai așteaptă
Klaus Iohannis a propus să fie primul român care se vaccinează, dar el a fost sfătuit să mai aștepte.
„În cadrul grupului de lucru președintele Klaus Iohannis ne-a ridicat această propunere ca să o evaluăm și răspunsul a fost, după ce ne-am consultat cu toți experții, că nu este de dorit. Pentru că, dintr-un gest care se dorește a convinge și a întări încrederea în vaccinare se pot crea alte speculații și nu am dorit acest lucru pentru că se distrug toată credibilitatea noastră și toată munca.
Klaus Iohannis nu este în prima categorie de vaccinare. Președintele este în etapa a doua de vaccinare conform strategiei”, a afirmat Valeriu Gheorghiță.