Evenimentul Zilei > International > Norvegia CREȘTE impozitele pentru a plăti pentru REFUGIAȚI
Norvegia CREȘTE impozitele pentru a plăti pentru REFUGIAȚI

Norvegia CREȘTE impozitele pentru a plăti pentru REFUGIAȚI

Guvernul minoritar de dreapta din Norvegia a anunţat luni că s-a ajuns la un acord ce presupune ca, în 2016, consumul de electricitate şi tarifele de transport aerian să fie mai scumpe, ca să poată plăti pentru un aflux record de solicitanţi de azil. Astfel, și-a asigurat și o majoritate în Parlament pentru bugetul de stat pe anul viitor.

Coaliţia la putere din Partidul Conservator şi partenerul mai mic Partidul Progresului a obţinut sprijinul liberalilor de centru şi creştin-democraţilor, au anunţat cele patru partide într-o conferinţă de presă comună, conform Agerpres.

Cheltuielile estimate din fondul suveran al ţării (alimentat cu bani din petrol n.r.) au rămas neschimbate la 195,2 miliarde de coroane norvegiene (22,53 miliarde dolari).    

Printre noile măsuri se numără și un impozit pe tarifele de transport aerian, estimat să aducă 1,1 miliarde de coroane norvegiene, precum şi majorarea taxelor la energia electrică (aproximativ 890 milioane coroane), potrivit sursei citate. 

Acordul cere, de asemenea, companiilor de stat să plătească suplimentar dividende pentru a contribui la fondul de cheltuielile publice.

Ţara nordică se aşteaptă ca numărul de sirieni, afgani şi alţi refugiați să ajungă la un record de 35.000, în timp ce Europa se luptă cu cea mai mare criză a migraţiei pe continent de la Al Doilea Război Mondial.

Anul viitor, guvernul se aşteaptă la 30.000-50.000 de cereri de azil.