Evenimentul Zilei > Actualitate > Normă infernală pentru preoți, impusă de superiori. ”Nu mai putem merge în continuare cu această situaţie, dar dacă îndrăznim să spunem ceva, suntem daţi afară din Biserică”
Normă infernală pentru preoți, impusă de superiori. ”Nu mai putem merge în continuare cu această situaţie, dar dacă îndrăznim să spunem ceva, suntem daţi afară din Biserică”

Normă infernală pentru preoți, impusă de superiori. ”Nu mai putem merge în continuare cu această situaţie, dar dacă îndrăznim să spunem ceva, suntem daţi afară din Biserică”

An de an, preoţii vasluieni sunt obligaţi să vândă, în medie, 50 de tone de lumânări, icoane, obiecte bisericeşti şi să cumpere totodată câte 100 litri de vin de la Episcopie, pentru împărtăşanie. Norma impusă de Episcopia Huşilor bisericilor din judeţul Vaslui, în perioada Sărbătorilor Pascale, este însă de-a dreptul copleșitoare.

Potrivit Mediafax, preoții vasluieni ar trebui să vândă, de Paști, nu mai puțin de 40.000 de lumânări, la preţuri mai mari decât în magazine. Înalt Prea Sfinţitul Corneliu Bârlădeanu, Episcopul Huşilor, a trimis o adresă la toate protopopiatele din judeţul Vaslui, prin care obligă preoţii să vândă lumânări trimise de Episcopie. Preţurile sunt cuprinse între 3 şi 6 lei şi sunt mult mai mari decât în magazinele obişnuite, unde o lumânăre costă doar 0,70 bani. Protopopiatele au împărţit deja lumânările preoţilor, spre vânzare.

“Nu înţelegem de ce trebuie să vindem aceste candele şi aşa eram împovoraţi cu tot felul de biruri şi taxe. Şi aşa suntem obligaţi să vindem sau să cumpărăm tot felul de obiecte bisericeşti, lumânări la 40 de lei kilogramul, tămâie, vin la preţ de 11 lei pentru o sticlă de 750 ml sau cărţi. Nu mai spun de calendare, pe care trebuie să le vindem cu 15 lei, când acestea sunt doar 6 lei. Acum ne-am mai pomenit şi cu candele, fiecare preot este trecut pe tabel la Protoierie cu numărul de candele pe care le ia pentru vânzare. Toate mănăstirile din judeţ sunt obligate să vândă candele mici, câte trei-cinci cutii de mănăstire, în timp ce candelele mari sunt băgate pe gât preoţilor parohi. Nu mai putem merge în continuare cu această situaţie, dar dacă îndrăznim să spunem ceva, suntem daţi afară din Biserică”, a declarat, pentru corespondentul Mediafax, stareţul unei mănăstiri din judeţul Vaslui, sub protecţia anonimatului. 

Reprezentanţii Episcopiei Huşilor au refuzat sa comenteze situaţia.