Ce se ascunde în spatele demisiilor forțate ale neurochirurgilor de la Spitalul Colentina
Editura Evenimentul si Capital

Ce se ascunde în spatele demisiilor forțate ale neurochirurgilor de la Spitalul Colentina

Doctorul Dorin Bica, specialist neurochirurg
Autor: | | 12 Comentarii | 10067 Vizualizari

Atmosfera tensionată de la Spitalul Colentina din București, acolo unde Gabriela Firea a numit-o director interimar pe dr Silvi Ifrim, a „produs” alte două demisii importante. Ieri dimineață, au cedat presiunii doctorii Ionuț Gobej și Dorin Bica, specialiști neurochirurgi școliți în Franța, fondatori ai unei secții unice în peisajul medical românesc.

În urmă cu trei ani, când au fost contactați de Bogdan Andreescu, managerul de la acea vreme al Spitalului Colentina, Ionuț Gobej și Dorin Bica erau rezidenți la Paris, unde învățau meserie la cel mai înalt nivel. Andreescu le-a propus să revină în țară, la „Colentina”, unde le-a promis sprijinul pentru înființarea unei secții de neurochirurgie performante. „Venim, dar să ne lăsați să facem o secție așa cum am văzut la Paris. Anestezistul să fie în sală la ora 8.00...”. Și au venit. Și au înființat o secție care, la scurt timp, a devenit șansa la viață pentru pacienții cu afecțiuni neurologice grave. Doar în anul 2016, Gobej și compania reușeau 300 de intervenții prin metode minim invazive. Mai mult, operația la care a fost supusă, cu succes, o pacientă de 48 de ani a devenit premieră pentru medicina românească: femeia a suferit inițial o anestezie totală, după 30 de minute fiind trezită, finalizarea intervenției desfășurânduse cu pacienta în stare de conștiență, vorbind cu medicii, râzând sau desenând pe hârtie!

Explicațiile unei demisii

Dar ce folos să avem medici de valoare dacă nu știm să-i prețuim? Sau dacă prețuim mai mult interesele noastre personale? Minunile Secției de Neurochirurgie s-au risipit, așadar, la începutul anului 2017, când Primăria Capitalei a decis demiterea managerului Andreescu (motivul invocat a fost spargerea unei țevi care asigura temperatura optimă în câteva saloane) și înlocuirea acestuia cu unul interimar, Silvi Ifrim. De aici înainte, pe durata a opt luni, activitatea neurochirurgilor „legitimați” de Andreescu a fost bulversată total prin chichițe administrative care au condus la „subțierea” personalului aferent secției.

Explicațiile dr Ionuț Gobej, menționate în textul demisiei consemnate ieri, sunt edificatoare: „În ianuarie 2017, managementul și viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neașteptat. Termenii proiectului (…) s-au modificat dramatic. Inexplicabil, ne-am trezit pe o turnantă care a durat opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secții, dar și a terapiei intensive. Am făcut tot posibilul pentru a păstra ceea ce s-a realizat, am scris munți de referate și memorii, ne-am exprimat public inclusiv în conferința de presă, ne-am adresat instituțional la toate nivelurile ierarhice, dar fără vreun rezultat. (...) Rezistența mea spital începe să fie echivalentă cu oferirea unui act medical sub standard și nu îmi pot asuma această responsabilitate. În aceste condiții, prezența mea în Spitalul Clinic Colentina nu se mai justifică, termenii în baza cărora am venit în acest spital fiind modificați radical”. Demisiei lui Ionuț Gobej i s-a adăugat și demisia colegului Dorin Bica.

FOTO: Doctorul Ionuț Gobej, specialist neurochirurg

Scenariul ONG-urilor-căpușă

Dar ce se ascunde în spatele acestor demisii forțate? Să fie doar lupta pentru șefia Secției de Neurochirurgie, post vacant după ce medicul Mihai Măgureanu a renunțat la conducerea ei? Până la elucidare, n-ar trebui să neglijăm nici următorul scenariu, atât de prezent astăzi în sistemul public de sănătate: desființezi o secție performantă din țară - pot fi invocate „n” motive, inclusiv lipsa specialiștilor pe care-i gonești în prealabil - și trimiți pacienții români să se opereze în străinătate. Miza? Intervențiile sunt decontate de stat, dar - și aici intervine cel mai important aspect - ele sunt intermediate de obicei de diferite ONGuri-căpușă, care încasează un comision (de obicei 20%) pentru fiecare pacient „rezolvat” afară. Cu alte cuvinte, de ce să-i tratăm pe români acasă, când putem face bani trimițându-i în străinătate? Este, bineînțeles, doar un scenariu. Dar unul care ar trebui să ne dea de gândit.

Manifest incendiar: Medicii cer demisia managerului Silvi Ifrim

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Sănătate

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate