Noi medicamente gratuite şi compensate

Noi medicamente gratuite şi compensate

Guvernul a inclus pe lista acestor medicamente unele noi, destinate tratării cancerului

Asigurații în sistemul public de sănătate care suferă de boli grave, precum cancer sau diabet zaharat, vor beneficia de noi medicamente compensate şi gratuite.

Guvernul a aprobat ieri introducerea a 21 de noi denumiri comune internaționale (DCI) pe listele medicamentelor compensate și gratuite. Noile medicamente sunt molecule inovative destinate în principal tratamentului pacienților cu afecțiuni oncologice (12 molecule), cu mențiunea că 5 dintre acestea asigură tratamentul bolilor rare, fără alternativă terapeutică. De asemenea, sunt introduse pe listele medicamentelor compensate și gratuite molecule destinate următoarelor arii terapeutice: scleroza multiplă, spondilita anchilozantă, diabet zaharat, boală pulmonară obstructivă cronică, fibroză pulmonară idiopatică, keratoză actinică, prevenirea bolilor cardiovasculare majore și angina pectorală cronică.

Măsura are scopul să asigure accesul bolnavilor la tratament inovativ, cu încadrarea în bugetul Fondului de asigurări de sănătate

Unele dintre aceste produse vor fi disponibile pentru pacienți în cel mai scurt timp, iar altele, imediat după alcătuirea protocoalelor terapeutice de către comisiile de specialitate abilitate.

Modificări pentru votul din diaspora

Premierul Dacian Cioloș a anunțat, ieri, în cadrul ședinței de Guvern, că va fi pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență prin care va fi modificată Legea alegerilor parlamentare referitoare la votul în diaspora. Scopul proiectului, ce ar trebui pus în dezbatere până la mijlocul lunii august cel târziu, este de a clarifica legislația și de a împiedica apariția unor interpretări care să îngrădească dreptul la vot al românilor de peste hotare.

Bani pentru reducerea poluării

Guvernul deblochează schema de ajutor de stat prin care producătorii de energie pot obţine finanțări nerambursabile în procent de 25% din valoarea cheltuielilor eligibile, care au ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și modernizarea producției de energie electrică din România. Această schemă de ajutor de stat nu a fost niciodată operaționalizată, deși Planul Naţional de Investiţii a fost aprobat în 2013, iar de la acel moment în cont s-au acumulat constant fonduri.

Noi standarde pentru funcţionari

Guvernul a aprobat Strategia pentru dezvoltarea funcției publice pentru 2016-2020, care va beneficia de un buget de peste 554 milioane lei. Strategia include un set de acțiuni, cu termene-țintă, pentru prevenirea corupției şi îmbunătățirea per formanței profesionale, a transparenței, integrităţii și independenței politice în administrația publică. Va fi implementat un sistem informatic de evidență a ocupării pentru toate categoriile de funcții sau posturi.

Amenzi pentru lipsa investiţiilor

Nivelul amenzilor contravenționale aplicate titularilor permiselor și licențelor care desfășoară activități miniere și nu respectă obligațiile ce le revin conform legii vor fi actualizate cu rata inflației din perioada aprilie 2003-noiembrie 2015, adică cu 91,38%, în condițiile în care au rămas neschimbate din 2003. În funcţie de gravitatea efectelor nerespectării obligațiilor, nivelul amenzilor va fi între 11.500 lei (anterior 5.700 lei) și 95.600 lei (anterior 38.200 lei), conform Legii minelor (nr.85/2003).