Evenimentul Zilei > Justitie > Noi condamnări în dosarul furtului de tablouri din Olanda. Hoții trebuie să plătească 18 milioane de euro
Noi condamnări în dosarul furtului de tablouri din Olanda. Hoții trebuie să plătească 18 milioane de euro

Noi condamnări în dosarul furtului de tablouri din Olanda. Hoții trebuie să plătească 18 milioane de euro

Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, în dosarul furtului de tablouri din Rotterdam, pe Adrian Procop la şase ani şi opt luni de închisoare şi pe Alexandru Bitu şi Olga Dogaru la câte doi ani de închisoare cu executare, iar Petre Condrat a primit amendă penală de 45.000 de lei pentru tăinuire.

Adrian Procop a fost condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi la patru ani şi opt luni închisoare pentru furt calificat, ambele în stare de recidivă. Dacă decizia rămâne definitivă, Procop va executa şase ani şi opt luni, pentru că a mai fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un alt dosar.

Recidivist cunoscut

Alexandru Bitu a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare, pentru că a aderat la grupul infracţional, i-a ajutat pe Procop, Radu Dogaru şi Eugen Darie, în încercarea de a valorifica tablourile furate şi a intermediat discuţiile privind o eventuală vânzare a operelor de artă. Tot doi ani de închisoare cu executare a primit şi Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, ea fiind găsită vinovată de favorizare a făptuitorului şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Tovarășul lui Botezatu, amendat penal

În cazul lui Petre Condrat, Judecătoria Sectorului 3 a decis aplicarea unei amenzi penale pentru tăinuire, în cuantum de 45.000 de lei, echivalentul a 300 de zile de amendă. Procop, Darie, Radu şi Olga Dogaru, obligaţi să plătească 18,1 mil.euro. Judecătoria Sectorului 3 i-a obligat pe Adrian Procop, Eugen Darie, Radu şi Olga Dogaru să plătească 18,1 milioane de euro, pentru furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Potrivit Mediafax, instanţa a admis astfel acţiunea civilă intentată de reprezentanţii muzeului şi i-a obligat pe cei patru că plătească echivalentul în lei, la data tranzacţiei, a sumei de 18.100.000 de euro. Decizia Judecătoriei Sectorului 3 nu este definitivă şi poate fi contestată cu apel.

Alți condamnați

Ceilalţi doi inculpaţi din dosar – Eugen Darie şi Radu Dogaru – au fost deja condamnaţi definitiv, după ce şi-au recunoscut faptele şi au fost judecaţi prin procedura simplificată. Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat, în 27 februarie, pe Radu Dogaru la şase ani de închisoare cu executare şi pe Eugen Darie la cinci ani şi patru luni de închisoare. Pe 15 iulie 2013, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro. Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.