Nimeni nu vrea averea milionarului clujean Liviu Florian

Nimeni nu vrea averea milionarului clujean Liviu Florian

De patru ani, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Cluj nu reuşeşte să execute silit firma omului de afaceri.

Averea milionarului clujean Liviu Florian, implicat în cazul mitei de la Halmeu, a fost scoasă la licitaţie publică de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Cluj, dar nu interesează absolut pe nimeni. Au avut loc deja şase licitaţii, preţul fermelor lui Florian şi a lanţului de magazine din Cluj- Napoca fiind reduse degeaba la jumătate. Florian datorează statului 5,8 milioane de lei. Directorul adjunct al DGF Cluj, Cristian Jude, confirmă că, până în prezent, doar un magazin a fost vândut la licitaţie publică.

"Unul dintre magazinele situate în cartierul Gheorgheni a fost vândut contra sumei de 600.000 de lei, deşi a fost evaluat la 300.000 de lei. A fost un succes al nostru. Restul bunurilor, ferma de porci, terenurile fermei şi alte magazine din Cluj- Napoca nu au fost vândute pentru că nu s-a prezentat nimeni la licitaţie."

În prezent, pentru recuperarea banilor pe care Florian îi datorează bugetului de stat s-a instituit pe avererea acestuia un sechestru imobiliar pentru şapte clădiri şi terenuri evaluate la suma de 3,7 milioane de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Familia Florian mai deţine două firme, Mili Suin SRL şi Florian Grup, care înregistrează cumulat o datorie la bugetul de stat de aproximativ 14.000 de lei.

Din urmăritor, urmărit

În anul 2006, Fiscul a efectuat un control la Agroflip SA Bonţida, pentru a vedea dacă societatea lui Florian a respectat graficul de eşalonări (stabilit cu DGFP Cluj) privind plata datoriilor restante pe care le avea la bugetul de stat (două milioane de lei la acea vreme). Drept urmare, cei de la Finanţe au început executarea silită, dar s-au trezit din urmăritori, urmăriţi.

Ce s-a întâmplat? Imediat după ce s-au întocmit actele de executare silită, Agroflip a atacat în justiţie procedurile şi a avut câştig de cauză la Curtea de Apel Cluj, care a dispus că firma lui Florian nu datorează statului cele 900 de milioane de lei, deci nu are de ce să se înceapă executarea silită împotriva bunurilor firmei. În plus, judecătorul a mai dispus ca DGFP Cluj să-i achite lui Florian cheltuieli de judecată (14.000 de lei).

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj, Mihai Costin, nu comentează decizia Curţii de Apel Cluj, despre care spune însă că a dat peste cap întreg planul de executare silită, autorităţile fiind obligate să anuleze pentru moment procedurile.

"În prezent, situaţia fiscală a contribuabilului se află în curs de clarificare, respectiv punem în aplicare Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin recalcularea creanţelor fiscale accesorii, generate în perioada 2006-2010 la debitul rămas în plată", răspunde şeful DGFP Cluj, Mihai Costin.

AFACERI

Chinatown în locul fermei de porci

Florian deţine în comuna Bonţida, judeţul Cluj, o fostă fermă de porci unde vrea să ridice un cartier chinezesc cu peste 500 de locuinţe şi spaţii comerciale asemănătoare celor din complexul Dragonul Roşu, din Bucureşti.

"Spaţiile comerciale vor fi dispuse în trei hale foarte mari, sub forma unui bazar, ce ar urma să fie ocupate în majoritate de firme chinezeşti. Vom amenaja un hotel, restaurante cu specific chinezesc. Spaţiile comerciale se vor întinde pe 15 hectare", declara el.