Nicuşor Dan nu va fi consilier deşi are mai multe voturi decât un parlamentar de Capitală

Nicuşor Dan nu va fi consilier deşi are mai multe voturi decât un parlamentar de Capitală

Deşi era dată ca sigură prezenţa sa în viitoarea echipă a Consiliului General al Capitalei de către exit poll-uri, după finalizarea numărării voturilor, independentul Nicuşor Dan nu a trecut pragul electoral de 5%, cât ar fi avut nevoie pentru a accede în funcţia de consilier.

Astfel, în urma finalizării numărării voturilor pentru funcţia de primar şi pentru Consiliul General al Capitalei, USL va avea 37 de mandate, PDL - 11 mandate şi PPDD - 7 mandate. Marele pierzător este independentul Nicuşor Dan. În ceea ce priveşte Primăria Generală a Capitalei, în final, Sorin Oprescu a adunat 54,79%, iar contracandidatul său, Silviu Prigoană - 17,12%.

Cum s-a împiedicat Nicuşor Dan de lege Matematicianul Nicuşor Dan, independentul care a candidat pentru fotoliul de primar general al Capitalei şi pentru Consiliul General, a ratat intrarea în CGMB pentru că nu are suficente voturi. Asta, chiar dacă a obţinut, potrivit datelor parţiale ale alegerilor locale, 4,7% din voturile bucureştenilor.

Omul care militează de mai bine de opt ani pentru protejarea clădirilor monument din Capitală şi pentru construcţiile mastodont a ales să candideze ca independent pentru funcţia de primar general al Capitalei. Datele finale arată că Nicuşor Dan a obţinut în jur de 4,7% dintre voturile bucureştenilor. Acest lucru înseamnă că el nu întruneşte pragul electoral de 5% necesar pentru câştigarea unui mandat. Independentul intenţionează, însă, să atace acest rezultat la Curtea Constituţională, având în vedere că el are mult peste numărul de voturi câştigate de membrii partidelor care vor intra în Consiliul General: "Foarte probabil nu voi intra in consiliu in acest moment. Am obtinut cam 4,7, iar legea prevede si pentru independenti un prag de 5%. Prevederea este in mod clar neconstituţională, pentru ca reprezentanţii partidelor vor intra cu aproximativ 13.000 voturi fiecare, iar eu nu voi intra cu aproximativ 37.000 de voturi. Vom face o contestaţie care va fi judecată de Curtea Constituţională în câteva luni. Şansele de a fi admisă sunt mari", a explicat Nicuşor Dan.

Ne puteți urmări și pe Google News

Legea administraţiei publice este în defavoarea independenţilor. Potrivit legii administraţiei publice, cei care nu au obţinut cel puţin 5% din totatul voturilor necesare nu vor prinde un fotoliu al aleşilor generali. Fostul preşedinte al CGMB: "Legea este în defavoarea independenţilor" Potrivit lui Călin Murg, fostul preşedinte al Consiliului General al Capitalei, legea este "prost făcută". "Nicuşor Dan a obţinut mai multe voturi decât are un ales general şi un senator sau parlamentar. Nu este corectă legea", a explicat Murg. CITIŢI ŞI:

  • INTERVIUL 2+1. Nicuşor Dan: 100 de minciuni sau promisiuni neonorate ale lui Sorin Oprescu