Evenimentul Zilei > Politica > Nicușor Dan mizează pe votanții lui Băsescu la alegeri
Nicușor Dan mizează pe votanții lui Băsescu la alegeri

Nicușor Dan mizează pe votanții lui Băsescu la alegeri

Principalul contracandidat al Gabrielei Firea la mandatul de primar general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat joi, în cadrul unei conferințe de presă, că speră ca votanții PMP-ului să voteze în favoarea lui, motivația acestora fiind, după părerea sa, dorința de a scăpa de administrația Firea.

Întrebat dacă îi este teamă de intrarea în cursa alegerilor a lui Traian Băsescu, mutare de ultimă oră care încurcă destul de mult jocurile politice, candidatul alianței PNL-USR a declarat că dimpotrivă, el mizează pe voturile venite dinspre votanții PMP, partid care în mod normal ar fi trebuit să facă parte din alianța de dreapta, o aluzie fină la Dan Barna, cel care s-ar afla în spatele necooptării în rândul partidelor care îl susțin pe Nicușor Dan.

„Eu mi-aș fi dorit ca în această alianță să existe și PMP-ul, însă știu că susținătorii PMP-ului doresc ca Primarul actual și administrația actuală să plece, deci eu sunt convins că ei vor da un vot util în această luptă între anti PSD și PSD.

Politicianul a spus că, în opinia lui, aruncarea în luptă a lui Băsescu (ce pare în rolul „iepurelui” în această ecuație a alegerilor viitorului primar) înseamnă că „este nevoie de o locomotivă care să le tragă listele în sus (n,r. – ale PMP) și astfel s-a ajuns la o candidatură a unui membru PMP la Primăria Generală”

„Există 70% dintre bucureșteni care spun că orașul se află într-o direcție greșită, ca răspuns la acest lucru s-a creat această alianță între PNL și USR-PLUS care au împreună între 50-55% dintre voturile bucureștenilor, există pe de altă parte PSD-ul care are undeva la 30% și bătălia se va da între această alianță de dreapta și PSD”, am mai precizat politicianul.

La conferința de presă unde i-a mai avut alături pe Ana Ciceală, liderul consilierilor USR și Stelian Bujduveanu, liderul consilierilor PNL, candidatul dreptei a trecut din nou în revistă cazul Constanda și cele mai recente contracte abuzive prin care Gabriela Firea ia, practic, din spațiul verde al bucureștenilor pentru a da liber unor noi proiecte imobiliare suspecte, dar a anunțat și proiectele pe care le are în vedere dacă va câștiga. Nicușor Dan a lansat un apel pentru dezvoltatorii imobliari onești. „Vreau să garantez oamenilor din zona imobiliară, oamenilor serioși și sunt mulți cei care respectă legea, că o să aibă în mine un partener în anii care urmează”.

Vom sesiza instituțiile abilitate

„Vreau să avertizez și primarul PSD și echipa PSD că lucrurile nu o să rămână așa, că imediat după alegeri o să facem o cercetare a ceea ce s-a întâmplat și vom sesiza instituțiile abilitate și în special pe chestiunea Constanda și pe chestiunea parcului Bordei. Cazul Constanda revine a 5-a oară în Consiliul General, am spus de mai multe ori, Primăria Capitalei era în faliment înainte să apară cazul Constanda, vă aduc aminte că STB-ul a garantat cu clădiri și cu autobuze în contul datoriei pe care o are la ANAF”.

Politcianul a menționat și problema stringentă a datoriilor Primăriei. „Vă aduc aminte că există o datorie consistentă pe apă caldă și căldură pe Elcen, vă aduc  aminte că există datorii consistente către constructori, de fapt datoria Constanda este undeva la 11- 12% din datoria curentă pe care Primăria Capitalei o are. Am avertizat încă din aprilie 2019 că Primăria Capitalei poate să nu intre în faliment din moment ce prevede venituri de 7 miliarde, știind că o să încaseze 4 miliarde. E absolut matematic că nu poți să nu intri în faliment când tu cheltuiești în 4 ani bugetul pe cinci ani (…) reiterez avertismentul pe care l-am făcut la început, aceste lucruri nu vor rămâne așa. Imediat după alegeri vom cerceta abuzurile și ilegalitățile care s-au comis în Primăria Capitalei și vom sesiza instituțiile abilitate”.

În finalul conferinței, candidatul dreptei s-a delimitat de opozanții politici. „Eu sunt un candidat care vine și spune care sunt problemele reale ale orașului: falimentul financiar, traficul sufocant, poluarea aerului, corupția din administrație, falimentu sistemului de încălzire centralizată, un candidat care după ce a discutat cu specialiștii vine și propune soluții. Bucureștenii au înțeles foarte bine care sunt problemele lor și o să știe cine are soluții și cine are un limbaj agresiv”.