Subiectul averii colosale pe care a strâns-o familia dictatorului Nicolae Ceauşescu, a explodat în societatea românească în zilele agitate de la finalul lunii decembrie 1989, când cuplul prezidenţial era lichidat de un pluton de execuţie. Elena şi Nicolae Ceauşescu mureau ciuruiţi de gloanţele trase în cazarma de la Târgovişte. Sângele dictatorilor fusese vărsat, dar un zvon căpăta amploare printre români: unde era averea lui Ceauşescu şi cât de mare era aceasta? Legenda a fost construită imediat din surse mai mult sau mai puţin credibile şi astfel s-a ajuns la zvonul suprem al acelor zile: Ceauşescu ascunsese în băncile din Elveţia şi Iran 1 miliard de dolari. Ce sumă fabuloasă! Românii erau revoltaţi. Trăiseră ultimii ani ai comunismului în lipsuri mari şi de tot felul, aşa că voiau să afle adevărul.

Fascinaţi de miliardul de dolari al lui Ceauşescu

Odată cu ei, au vrut să afle adevărul şi jurnaliştii din toată lumea, inclusiv cei de la celebra publicaţie americană The New York Times, care preluau subiectul la două zile după uciderea celor doi dictatori. Jurnaliştii americani notau că acuzaţia despre ascunderea presupusei averi colosale apăruse la aşa-zisul proces pus în rol de un tribunal militar încropit la repezeală. “Astăzi (n.r. – 27 decembrie 1989), Radioul de stat a citat un raport neconfirmat din Elveţia, conform căruia Ceauşescu ar fi păstrat 470 de milioane de dolari într-un cont bancar din această ţară. În perspectiva acestei lăcomii personale, un raport arată că depozitele Guvernului României în Elveţia însumau doar 70 de milioane de dolari. Înregistrarea video de la tribunalul militar care a decis executarea cuplului Ceauşescu, arată că Nicolae Ceauşescu a spus că nu ştie nimic despre presupusa sumă de bani din Elveţia. Două ziare româneşti care au apărut după execuţia lui Ceauşescu, au arătat că familia dictatorului a transferat o cantitate neştiută de aur în Elveţia şi Iran”, se arăta în publicaţia din Statele Unite ale Americii.

Curioasa vizită a unei delegaţii elveţiene

La 14 ianuarie 1990, acest subiect foarte interesant pentru acele vremuri cunoştea o altă etapă: un oficial elveţian declara că guvernul său urma să trateze foarte serios rapoartele ce arătau că Nicolae Ceauşescu ar fi transferat în conturile din Elveţia o avere estimată la 1 miliard de dolari.

Heinrich Ott era cel care a condus o delegaţie elveţiană ce s-a deplasat la Bucureşti pentru două zile, în tentativa de a descoperi date despre presupusa avere fabuloasă a lui Ceauşescu. Oficialul din Ţara Cantoanelor preciza că autorităţile elveţiene începuseră verificarea zvonului care domina România. Comentariile sale erau transmise chiar după ce preşedintele interimar, Ion Iliescu, anunţa scoaterea Partidului Comunist în afara legii. O altă observaţie importantă este cea pe care Ott a făcut-o despre anumiţi oficiali ai unor bănci din ţară. Aceştia declaraseră omologilor veniţi în vizită de lucru la Bucureşti, că sunt convinşi că Nicoale Ceauşescu acunsese o sumă uriaşă de bani în conturile din Elveţia şi, posibil, şi în alte ţări.

“Dacă se poate verifica faptul că Nicolae Ceauşescu deţine averi în Elveţia, atunci acei bani vor fi înapoiaţi Este o datoria morală pentru noi”, spunea Otto într-o conferinţă de presă. Totodată, acesta estima că suma colosală despre care se credea că era ascunsă putea să fie cuprinsă între 400 de milioane de dolari şi un miliard. Mai departe, la acea vreme, Guvernul României a transmis cereri la băncile importante din Elveţia şi din alte ţări, prin care cerea informaţii despre presupusa avere a familiei Ceauşeascu. Nu s-a ajuns la vreun rezultat şi până în prezent nu a fost adusă nicio dovadă care să arate că undeva există acel miliard de dolari. A rămas doar legenda din acest subiect care a fascinate România şi lumea deopotrivă.