În acest context, Avocatul Poporului a sublinia că va exista o perioadă de câteva zile în care nicio stare de urgenţă sau de alertă nu va fi în vigoare.

 

Weber spune că proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament are două probleme, aceleaşi pe care le are şi Ordonanţa:

„Principalele două lucruri pe care noi le-am sesizat la CCR pe ordonanţa care încă este în vigoare se referă la faptul că nu există o definiţie a stării de alertă şi pe faptul că nu există o limită în timp pentru starea de alertă.

Deci, pe actuala ordonanţă care este în vigoare am fi în situaţia în care Guvernul ar  putea declara starea de alertă, ar restricţiona o grămadă de drepturi şi libertăţi, dar asta ar fi pe un termen nelimitat.

Constituţia noastră este foarte clară, nu ai voie să aduci atingere substanţei drepturilor şi libertăţilor.

Nu ştiu ce va decide Curtea mâine, dar vreau să vă spun că proiectul de lege trimis de Guvern la Parlament avea exact aceleaşi două mari probleme.

Din câte am văzut astăzi (n.r. marţi, 12 mai), la un moment dat, printr-o multitudine de amendamente aduse, şi am văzut că au fost aduse amendamente de toate partidele politice, deci prin acele amendamente s-a dat o definiţie stării de alertă, s-a spus clar că nu poate să fie decât pe 30 de zile, cu posibilitatea să fie prelungită încă o dată cu maximum 30 de zile”, a declarat Renate Weber la TVR.

Amintim că senatorii au adoptat marţi legea privind starea de alertă, cu modificările propuse de PSD.

Camera Deputaţilor (n.r. care este decizională) va dezbate miercuri aceeaşi lege, în timp ce la CCR se va dezbate sesizarea de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului.