Evenimentul Zilei > Social > NEWS ALERT. Grevă la CFR! Sunt deja 19 trenuri anulate Update
NEWS ALERT. Grevă la CFR! Sunt deja 19 trenuri anulate Update

NEWS ALERT. Grevă la CFR! Sunt deja 19 trenuri anulate Update

Grevă la CFR. Cel puțin 19 trenuri au fost anulate din cauza unor muncitori care se ocupă de mentenanță pentru locomotive.

UPDATE ora 13:00 Ministrul Lucian Bode s-a implicat în rezolvarea conflictului, conform unui comunicat transmis EVZ. ”Conflictul de la CFR SCRL a fost stins”, anunță Ministerul Transporturilor.

”La solicitarea ministrului Lucian Bode, a avut loc întâlnirea managementului CFR Călători cu reprezentanții salariaților Societății de Reparații “CFR SCRL Braşov” S.A.

În contextul protestelor organizate la nivelul SCRL, ministrul le-a cerut celor două părți să poarte discuții astfel încât în cel mai scurt timp să fie reluată activitatea, transmite BIroul de Presă al Ministerului Transporturilor.

”Așa cum am spus și la întâlnirea cu sindicatele din calea ferată din această săptămână, dialogul este singura cale de rezolvare a problemelor pe care le aveți. În lipsa dialogului, problemele nu se rezolvă de la sine iar starea de conflict poate escalada. De aceea vă solicit să discutați până când veți găsi o soluție de compromis. Trebuie să vă gândiți în permanență că prestați un serviciu public și orice întârziere sau anulare de tren îi afectează în primul rând pe români. Nu uitați că sunteți aici să găsiți soluții iar acest lucru trebuie să îl faceți cât mai repede. Normal era să nu ajungeți în această situație, normal era să vă rezolvați rapid orice divergență” a spus ministrul Lucian Bode.

În urma discuțiilor tuturor factorilor implicați, activitatea CFR SCRL a fost reluată”, a mai precizat MT.

Protestul din depouri, declanșat ”spontan” în cursul dimineții de joi, s-a încheiat, iar toți angajații au reluat lucrul în jurul prânzului.

Conducerea CFR Călători a semnat contractul de prestări servicii pe anul în curs cu SCRL Brașov, potrivit clubferoviar.ro. Faptul că în cursul zilei de azi urmează să fie semnat contractul fusese anunțat de Grigore Mare, președintele Federației Naționale Sindicale Mișcare Comercial Vagoane, într-o declarație acordată Club Feroviar în cursul dimineții.

”SCRL e în insolvență și angajații sunt dezorientați, se tem pentru salariile lor, pentru că CFR Călători nu a mai semnat contractul cu SCRL. Pe de altă parte, nici CFR Călători nu are contract de serviciu public cu statul. E un cerc vicios”, spunea liderul sindical.

Joi dimineața, angajații de la mai multe depouri ale CFR din țară, în mai multe orașe precum Brașov, Arad, Ploiești, Satu Mare sau Timișoara, au oprit lucrul, cauză din care cel puțin 15 trenuri au fost anulate. Angajaţii Societăţii Comerciale de Reparaţii Locomotive CFR – SCRL Braşov au oprit încă de marţi lucrul, pe motiv că CFR Călători încearcă să o falimenteze, prin preluarea etapizată a personalului. La protestele din vara anului trecut, tocmai angajații SCRL cereau să fie preluați de CFR Călători.

 

Cei peste 1300 de oameni care se ocupă de mentenanța locomotivelor au intrat în grevă din cauză că CFR Călători a refuzat să încheie un nou contract de mentenanță cu compania la care lucrează.

Cel puțin 19 trenuri au fost anulate.

Sunt afectate trenuri din București, Cluj, Iași, Timișoara, Galați, Ploiești, Satu Mare, Sibiu și Galați.

În 12 depouri sunt proteste.

Contractul dintre CFR Călători și SCRL a expirat pe 31 decembrie anul trecut. CFR Călători a decis să-și înființeze propriile companii de revizie pentru locomotive, iar sindicaliștii SCRL acuză că acest lucru ar duce la falimentul companiei.

Dar, mai mult, întrucât compania de mentenanță pentru locomotive SCRL se află în insolvență, iar angajații sunt înscriși la masa credală, prin faliment oamenii nu ar mai recupera niciun ban, mai acuză sindicaliștii.