Evenimentul Zilei > Justitie > News Alert! Condamnare grea pentru un șef din Sănătate. I-au dublat pedeapsa
News Alert! Condamnare grea pentru un șef din Sănătate. I-au dublat pedeapsa

News Alert! Condamnare grea pentru un șef din Sănătate. I-au dublat pedeapsa

Fostul director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, Dragoș Poteleanu, a fost condamnat la șase ani închisoare pentru luare de mită în formă continuată, după ce, în primă instanță, luase trei ani, cu executare.

Dragoș Poteleanu a fost trimis în judecată în urmă cu cinci, după ce fusese prins în flagrant în timp ce lua mită. El fusese denunțat, anterior, la DNA, de persoane cărora inculpatul le-ar fi cerut bani, în mai multe rânduri, pentru decontarea avantajoasă serviciilor medicale. Procurorii DNA au probat opt infracțiuni de luare de mită, în formă continuată, fiind vorba de cel puțin 45 de acte materiale.

În rechizitoriul DNA, procurorii au arătat că în perioada 2012 – 2015, inculpatul Dragoș Poteleanu, în calitate de director general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Constanța, a pretins și primit de la reprezentanții unor entități medicale private (denunțători în cauză), sumele totale de 102.300 euro şi 24.000 lei și servicii medicale pentru sine și rude apropiate (într-unul dintre cazuri serviciile respective s-au ridicat la suma de circa 3.000 euro).

„Aceste foloase necuvenite au fost pretinse și primite de către inculpat, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu referitoare fie la stabilirea, fie la majorarea plafonului suplimentar de decontare a serviciilor medicale prestate de unitățile respective”, a transmis DNA, precizând că procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informații.

În primă instanță, Tribunalul Constanța l-a condamnat pe Dragoș Poteleanu la trei ani de închisoare, cu executare, pentru luare de mită. Curtea de Apel Constanța i-a dublat, luni, pedeapsa, la 6 ani închisoare și confiscarea sumei de 25.000 de euro.

Decizia Curții de Apel Constanța

„Respinge ca nefondată cererea de constatare a nulităţii absolute a interceptărilor şi înregistrărilor convorbirilor şi comunicărilor telefonice şi în mediul ambiental realizate în baza mandatelor de supraveghere tehnică nr. 9035/UP, nr. 9036/UP şi nr. 9037/UP emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bucureşti – secţia I-a penală la data de 24.09.2015 şi a proceselor-verbale de redare a acestora.

Respinge ca nefondat apelul declarat de apelantul inculpat Poteleanu Dragoş împotriva sentinţei penale nr. 154/28.03.2019 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 7578/118/2015

Admite apelul declarat de apelantul Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa împotriva sentinţei penale nr. 154/28.03.2019 pronunţată de Tribunalul Constanţa în dosarul nr. 7578/118/2015.

Contopeşte pedepsele principale stabilite în prezenta cauză – 3 ani închisoare şi 5 ani închisoare – şi aplică pedeapsa mai grea de 5 ani închisoare la care adaugă un spor de 1 an închisoare, reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă, urmând ca în final inculpatul Poteleanu Dragoş să execute pedeapsa principală rezultantă de 6 ani închisoare.

Confiscă de la inculpatul Poteleanu Dragoş şi suma de 25.000 euro primită de inculpat de la martorii denunţători. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din 26.10.2020”.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.