Desenul în cauză îl arăta şeful guvernului israelian ca pe un câine purtând o zgardă cu steaua lui David, ţinut în lesă de către Trump – un orb ghidat de "câinele" Netanyahu.

Ziarul american The New York Times şi-a cerut scuze pentru publicarea desenului animat antisemit dar polemica a continuat.

Unul dintre caricaturiştii-vedetă de la NYT, Patrick Chappatte, consideră că decizia anunţată luni este legată de acest scandal, scrie pe social media. Colaborator de peste 20 de ani al celebrului cotidianul nu face decât să-şi exprime regretul faţă de faptul că ”toţi aceşti ani de muncă rămân neîmpliniţi, din cauza unui singur desen, care nu este al meu şi care n-ar fi trebuit să fie publicat vreodată în cel mai bun ziar din lume”. 

Martin Rowson, caricaturist și autor, a scris pentru theguardian: Interdicția caricaturilor politice de către New York Times este una sinistră și periculoasă.

New York Times "a disciplinat" editorul "nesupravegheat" și a anunțat că nu vor mai fi publicate caricaturi politice furnizate de CartoonArts International, a mai subliniat Rowson. "Ca orice altă întreprindere comercială, New York Times face ceea ce îi place, și aștept cu nerăbdare să văd câteva desene  satirice vor apărea în paginile ediției sale internaționale. Dar acest lucru a fost exclus, este o reacție excesivă la un desen animat prost înţeles", mai spune jurnalistul.

"Desenele animate au reprezentat de-a lungul secolelor o completare la articolele politice din țări din întreaga lume, și au sporit vânzările la nivel global, în țările de la cele mai tolerante democrații liberale până la cele mai vicioase tiranii totalitare", mai scris editorialistul contrariat de decizia cotidianului NYT.