Evenimentul Zilei > International > Netanyahu surprinde din nou. Primul Ministru israelian a efectuat o vizită surpriză într-o țară musulmană
Netanyahu surprinde din nou. Primul Ministru israelian a efectuat o vizită surpriză într-o țară musulmană

Netanyahu surprinde din nou. Primul Ministru israelian a efectuat o vizită surpriză într-o țară musulmană

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a sosit duminică în Ciad pentru a efectua o vizită de stat, pe care a descris-o drept "istorică" în această țară africană cu o populație majoritate musulmană.

Imediat după sosirea sa pe aeroportul din  N'Djamena, Netanyahu s-a deplasat direct la palatul prezidențial din N'Djamena  pentru a se întâlni cu președintele Ciadului, Idriss Deby Itno.

Înainte de a părăsi Israelul, șeful guvernului israelian a declarat faptul că vizita "într-o țară foarte musulmană cu granițe cu Libia și Sudan marchează un progres istoric", a afirmat purtătorul de cuvânt al lui Netanyahu.

"Această vizită face parte din revoluția pe care o conducem în lumea arabă și în cea musulmană pe care am promis să o duc la capăt", a declarat primul-ministrul israelian.

El a indicat, de asemenea, că vizita sa în Ciad va aduce "vestea minunată", aparent referindu-se la o posibilă reluare a relațiilor diplomatice cu Ciad, relații care au încetat în anul 1972.

"Toate acestea irită și provoacă chiar furia Iranului și a palestinienilor care încearcă să o împiedice (apropierea de țările arabe sau musulmane), dar nu vor reuși", a mai spus Netanyahu.

Această vizită, care este programată să dureze doar o singură zi, urmează vizitei președintelui Déby în Israel care a avut loc în noiembrie 2018.

 Netanyahu se implică activ într-o campanie de stabilire sau reînnoire a legăturilor, inclusiv în Africa, cu țări care refuză să recunoască Israelul sau se distanțează din cauza conflictului cu palestinienii.

În noiembrie, Benjamin Netanyahu și Idriss Déby au refuzat să spună dacă discuțiile lor au inclus și vânzare de armament și echipamente militare israeliene către Ciad.

Armata ciadiană și Agenția Națională de Informații din această țară ar fi achiziționat echipament militar israelian potrivit unor surse din sistemul de securitate din Ciad citate de AFP.