Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a declarat că nivelul crescut al salariilor Metrorex poate fi menținut doar dacă personalul este redus. Acesta a mai completat că sporul de metrou de 20-40% este ”aplicat abuziv tuturor angajaţilor”.

Totodată, firma sindicatului ”ocupă abuziv spaţiile comerciale” şi le închiriază către terţi. Toate spaţiile comerciale construite după 2010 nu au avizul ISU pentru că îngreunează accesul la hidranţi sau aglomerează căi de evacuare în caz de urgenţă, sunt nereguli care, informează Ministrul Transporturilor după sesizările corpului de control. De asemenea, ministrul anunţă numirea unui nou Consiliu de Administraţie.

Ce a anunțat Cătălin Drulă

Ministrul anunţă că a semnat documentul joi, iar la începutul săptămânii viitoare, sinteza raportului de control va fi publicată pe site-ul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
Ministrul afirmă că lista de probleme, deficienţe şi abuzuri descoperită este lungă şi prezintă câteva dintre acestea, comentându-le.

”Negocierea dintre conducerea Metrorex şi sindicat privind creşterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut şi nu eram în situaţia de acum. Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă. Cu toate acestea, consiliul de administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceştia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei.

În negociere nu au fost utilizate datele economice la zi ale companiei, ceea ce a permis manipularea de cifre în aşa fel încât creşterea de salarii să încapă scriptic în bugetul de venituri şi cheltuieli. Acest lucru nu se va întâmpla. Legea Bugetului de Stat spune clar că o companie de stat, care a încheiat anul 2020 cu pierderi şi/sau plăţi restante, nu poate acoperi în 2021 creşteri salariale de anul trecut”, afirmă ministrul.

Raportul Corpului de Control spune că nivelul crescut al salariilor nu poate fi menţinut decât dacă Metrorex îşi reduce personalul.