Evenimentul Zilei > International > NÉPSZAVA. Péter Szijjártó: Ucraina a renunțat ca Ungaria să sprijine eforturile sale de integrare europeană
NÉPSZAVA. Péter Szijjártó: Ucraina a renunțat ca Ungaria să sprijine eforturile sale de integrare europeană

NÉPSZAVA. Péter Szijjártó: Ucraina a renunțat ca Ungaria să sprijine eforturile sale de integrare europeană

Péter Szijjártó: În pofida acestui fapt, Guvernul Ungariei se străduiește să mențină relații bune de vecinătate cu Ucraina.

Marți, ministrul ungar de externe tocmai se pregătea să plece în Algeria, dar înainte de decolarea avionului a împărtășit pe Facebook câteva gânduri și despre actualul conflict ungaro-ucrainean. Așa cum și ziarul „Népszava” a relatat, Péter Szijjártó i-a îndemnat, duminică, pe pagina sa de socializare, pe maghiarii din Transcarpatia ca la alegerile locale să voteze cu candidații Uniunii Culturale Maghiare din Transcarpatia, precum și cu Zoltán Babják, candidat la funcția de primar al orașului Beregovo.

Drept răspuns la acest îndemn, Ucraina a interzis intrarea a doi demnitari ungari de rang înalt pe teritoriul său. Ucrainenii cred că partea ungară s-a amestecat astfel în politica internă a Ucrainei. Pe lângă acesta, ambasadorul Ungariei în Ucraina a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe de la Kiev.

Péter Szijjártó susține că răspunsul ucrainenilor este neprietenos, iar modul de comunicare este necivilizat

Șeful diplomației ungare nu înțelege exact la ce anume s-a gândit omologul său ucrainean când a vorbit despre implicarea Guvernului ungar.

„Nu știu, dacă s-a gândit la faptul că domnia sa și guvernatorul regiunii ucrainiene Transcarpatia au primit personal, cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale din Ucraina, 50 de aparate cu ventilație mecanică pe care noi le-am donat și care au fost fundamental necesare pentru menținerea funcționării spitalelor și pentru îngrijirea bolnavilor infectați de noul coronavirus, din Transcarpatia. Sau, s-a gândit, eventual, la faptul că noi suntem singurii care, practic, le permitem cetățenilor ucraineni care se deplasează spre Europa de Vest să tranziteze teritoriul Ungariei”, a
menționat Péter Szijjártó.

În opinia sa, ucrainenii au renunțat ca Ungaria să sprijine eforturile lor de integrare europeană și euroatlantică

Péter Szijjártó a subliniat, totodată, că Ungaria manifestă disponibilitate pentru menținerea bunelor relații de vecinătate și a dialogului, însă evenimentele care au avut loc în ultimele săptămâni și luni, arată, din păcate, că această intenție este unilaterală.

Sursa

Traducerea: RADOR