Evenimentul Zilei > Social > Nelu Tătaru, primele vești bune: Romănia urmează să mai primească Remdesivir
Nelu Tătaru, primele vești bune: Romănia urmează să mai primească Remdesivir

Nelu Tătaru, primele vești bune: Romănia urmează să mai primească Remdesivir

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat vineri că, România va mai primi în perioada următoare 600 de flacoane de Remdesivir, medicament folosit pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19, după cele 640 de flacoane primite în cadrul unui studiu clinic.

„După cum ştiţi, Remdesivir a venit printr-un studiu. Am avut 640 de flacoane venite în două serii. S-au repartizat către spitalele de boli infecţioase sau cele care sunt suport COVID şi aveau secţii de boli infecţioase(…) Acest studiu a avut acea cantitate. Urmează să mai primim o cantitate de 600 de flacoane, dar ţine foarte mult, după cum ştiţi şi dumneavoastră, la nivelul Statelor Unite, preşedintele Trump a impus oarecum ca toată producţia să rămână în SUA. Noi avem această solicitare şi avem şi un aviz că ne va veni. Aşteptăm să vină. Ele fiind într-un studiu, sunt incluse anumite clinici. Acele clinici pot desfăşura activitatea în parteneriat cu alte spitale”, a precizat ministrul Nelu Tătaru.

De asemenea, Tătaru a ținut să sublinieze însă că pentru infecţia cu Covid-19 nu există un tratament specific. „Pentru infecţia cu covid avem un tratament off label. Nu avem un tratament specific. Avem tratamente antivirale, antiinflamatorii, tratamente imunomodelatoare, anticoagulante, avem şi circulaţie extracorporală, suport modelator, Dextometazona, dar nu este un tratament specific împotriva COVID-19. Se încearcă terapii off label la fel în fiecare ţară. Noi beneficiem de tratament la fel cum li se acordă cetăţenilor europeni”, a menționat ministrul.

În ceea ce priveşte capacitatea de testare a țării noastre, Tătaru a răspuns că în prezent avem 133 de puncte de prelucrare a probelor, unde se lucrează în trei schimburi, şi s-ar putea face 27.000-28.000 teste pe zi. „În acest moment nu putem spune că realizăm aceste număr de teste pentru că acel aparat ţine foarte mult de extractorul pe care îl are sau de personalul care lucrează pe acel aparat. Manualitatea, experienţa îşi spune cuvântul în acest sens”, a declarat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Tătaru a reiterat că România se află pe lista ţărilor din UE care au solicitat un viitor vaccin împotriva SARS-CoV-2. „Comisia Europeană a discutat cu toate firmele care produc. Când prima firmă va produce acel medicament, se va cumpăra acel patent. Funcţie de numărul de doze care se produc, se va împărţi la populaţie. Noi am făcut solicitare pentru 50% din populaţia României, dar vor veni în funcţie de numărul de doze care se vor face”, a afirmat ministrul.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: