Ministrul Sănătății crede că programul de vaccinuri care se face la nivel național, încă din copilărie, ar trebui să fie obligatoriu. „Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel național, pe care le luăm din copilărie, pentru acelea aș face vaccinare obligatorie”, a declarat Nelu Tătaru, la digi24.ro.

Potrivit sursei citate, ministrul Nelu Tătaru se pronunță în favoarea introducerii vaccinului obligatoriu prin lege .

„Acolo sunt perfect de acord. Dacă ne uităm în urmă, unde tot ce a însemnat vaccin a început să capete și un curent antivaccinist – nu sunt de acord. Tot ce a însemnat vaccinarea obligatorie pentru bolile pe care le știm, sunt total de acord (…) Ce pot să spun e că vaccinarea obligatorie, cea pe care o știm, este absolut necesară în construirea unei stări de sănătate a nației noastre. Tot ce înseamnă contrariul nu le văd decât că pe niște interese de a destabiliza, nu neapărat interese medicale care să aibă un suport științific”, a spus Tătaru.

Întrebat ce i-ar spune unui cetățean care se opune vaccinării obligatorii, pentru a-l convinge să-și schimbe părerea, ministrul a răspuns: „Că punem în joc ce ne e drag tuturor: viața copiilor”.

„Uitați-vă în plan mondial, ne bucurăm că am eradicat o maladie. Gândiți-vă că ne întoarcem în timp, la reapariția maladiei într-o anumită populație, fără posibilitatea acestor vaccinuri. I-aș explica foarte clar că înseamnă să te joci cu viața unui copil, cu o patologie pe care n-o poți controla. Argumentele pe care le pot da ca medic și ca parte umană sunt cele care poate nu-i vor schimba atitudinea, dar îl vor face să se gândească un pic”, a adăugat Nelu Tătaru.

Vaccinul anti-Covid trebuie doar recomandat

Pe de altă parte, ministrul susține că nu ar impune obligativitatea și în cazul unui vaccin împotriva COVID-19, mai ales că acesta va fi gata undeva în a doua jumătate a anului viitor. Iar până atunci, susține Nelu Tătaru, populația va căpăta imunitate trecând prin boală, astfel că obligativitatea vaccinării nu va mai fi de actualitate.

„Imunizarea noastră se poate face în două feluri: trecând prin boală sau vaccinându-ne. Deocamdată, vaccinul nu-l avem. Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor.

Dacă privim acest lucru, posibilitatea ca, odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an și jumătate după, nu știu dacă vom mai fi atât de acerbi încât să-l credem obligatoriu”, a spus Nelu Tătaru.

El a precizat că va recomanda vaccinul anti-COVID, așa cum recomandă și vaccinul antigripal.