„Este un număr crescut de cazuri, este un număr crescut și la sfârșitul celor trei săptămâni de când avem această creştere a numărului de cazuri, luând ca şi repere numărul de decese, numărul de cazuri din terapie intensivă care rămân peste 200. În plus, avem şi decizia Curţii Constituţionale, care contestă internarea, contestă carantina, contestă izolarea la domiciliu”, a declarat Nelu Tătaru, citat de RADOR.

„În acest context, sunt pacienţi care solicită externarea. Ei sunt avertizaţi de către medicul curant, după examenul pe aparate efectuat, de starea în care se află, indicaţiile terapeutice ce ar fi trebuit urmate, se fac recomandări la externare şi sunt puşi – în contextul externării pe care o solicită – în gardă vizavi de o anchetă epidemiologică care îi poate implica în depistarea sau infectarea unor terţe persoane, că sunt sub incidenţa articolului 352 din Codul Penal de zădărnicire a combaterii bolilor transmisibile”, a adăugat ministrul sănătății.

„În acest context, rămân cu aceleaşi recomandări ca cei care au primit recomandarea de izolare la domiciliu, într-adevăr să respecte această izolare, iar familia, cei care sunt apropiaţi sau cei care sunt în anturajul fiecărui pacient externat pozitiv să aibă grijă referitor la precauţii, la recomandări, cât şi la distanţarea fizică”, a mai spus Tătaru.

„Da, există acest risc ca numărul cazurilor să crească. Noi gestionăm o creştere a numărului de cazuri pe trei perioade de relaxare, pe weekenduri prelungite, pe sărbători, incepând cu sărbătorile pascale, cu Rusaliile, cu sărbătorile de 1 Mai şi mergând pe o eventuală a patra perioadă de măsuri de relaxare, dar în acest context trebuie să evaluăm foarte bine cresterea numărului de cazuri, iar din punct de vedere legislativ, în aceste două zile noi am pregătit un proiect de lege tocmai pentru a pune în conformitate un act legislativ cu recomandările Curţii Constituţionale, având în vedere acest lucru, în zilele următoare, poate chiar mâine, să avem o şedinţă de guvern în care să adoptăm acest proiect de lege şi să îl trimitem către Parlament”, a completat oficialul.

„În ultima săptămână, noi am efectuat transferuri din anumite spitale, secţiile de terapie intensivă care erau pline, către alte spitale care puteau primi aceşti pacienţi. Dacă ne uităm la numărul de decese, noi trebuie să ştim că aceste decese sunt alte pacienţilor cu afecţiune gravă, în general intubași, şi deci putem şti că cei din terapie intensivă sunt cei care au şi rata mare de decese. Dar, mă repet, în acest moment, gestionăm şi mergem în continuare pe colaborarea colegilor noştri din alte judeţe care primesc aceste cazuri şi le tratează. Dar o creştere accentuată avem în următoarea perioadă şi o să avem. Să sperăm că aceste cazuri sunt uşoare, medii, şi cele severe şi critice sunt în măsură mică, dar urmărim în continuare atât prezenţa la unităţile de primire urgenţe, în secţiile de boli infecţioase, cât şi cele din terapie intensivă”, a mai declarat ministrul Sănătății.

„Recomandarea mea ca ministru al Sănătăţii, al corpului medical, este cea de a respecta regulile şi de a rămâne internaţi. Suntem într-un moment în care putem gestiona aceste cazuri, mai ales cele simptomatice, în contextul în care rămân internaţi, rămân izolaţi şi personalul medical are grijă de aceşti pacienţi. Odată ce au solicitat acea externare şi în deplinătatea cunoştinţelor, riscurile pe care şi le asumă atât pentru ei, cât şi pentru persoanele din jurul lor, familii, persoane vârstnice, prieteni, să ştie că o anchetă în desfăşurare îi poate implica într-adevăr într-un, eu ştiu, într-un conflict juridic, intrând sub incidenţa articolului 352 din Codul Penal de zădărnicire a combaterii bolilor transmisibile. Celorlalţi le recomand în continuare aceleaşi precauţii: distanţare fizică, portul măştiii în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, precauţiile universale, dezinfectanţi… Suntem într-o perioadă în care avem o creştere. Trebuie să reacţionăm ca atare”, a mai precizat Nelu Tătaru.

„Cred că este un mesaj şi pentru cei care contestă tot ce s-a întâmplat în ultimele 4 luni, pentru cei care contestă momentul actual în care ne aflăm, iar la noi este valabil, repet, şi petru cei – o parte a eşichierului politic – care consideră că tot ce a fost poate fi folosit în interes politic în acest moment”, a încheiat ministrul.