Co-președintele PNL Alina Gorghiu a anunțat, ieri, oficial, că „în acest moment nu există niciun dialog între noi și miniștrii tehnocrați pe tema unei candidaturi”. În schimb, liberalii ar fi în discuţii cu „oameni de la conducerea universităţilor”.

Miniștrii nu ar avea notorietate

Potrivit unui lider liberal, care a preferat să-și păstreze anonimatul, partidul are nevoie de niște personalități cu notorietate – de tipul lui Andrei Pleșu sau al rectorului Universității București – care să deschidă listele de candidați.


FOTO: Alina Gorghiu și Vasile Blaga nu au nevoie de tehnocrați FOTO: NICU DÎRDÎIAC„Cătălin Predoiu și Adriana Săftoiu nu fac rău, dar nici bine”, a spus el despre cei care ar putea deschide listele din Capitală.

Liberalul a apreciat că ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a făcut declarații bune împotriva PSD și a lui Victor Ponta, dar a devenit indezirabil în momentul în care a lansat și critici către PNL. Inițial, lideri liberali precum Adriana Săftoiu îi invitau public pe membrii Cabinetului să se încrie în PNL.

„PNL susține candidatura sau intrarea în partid a lui Dacian Cioloș, a lui Vlad Voiculescu, Cristian Ghinea și Costin Borc”, a spus Adriana Săftoiu, la 16 august. Câteva săptămâni mai târziu Cristian Bușoi a prezentat un sondaj din care reișea că aceștia nu ar aduce niciun câștig partidului.

„Tot ce vă pot spune, pentru că nu am cerut acordul persoanelor care au fost sondate, este că există o discrepanţă foarte mare între premierul Cioloş şi restul echipei guvernamentale. În timp ce premierul Cioloş se situează la cifre foarte bune, restul miniștrilor nu sunt nici foarte cunoscuți și nu au reușit încă să își construiască un nivel de încredere comparabil măcar cu al premierului Cioloş sau cu liderii partidelor politice”, spunea Cristian Bușoi, la sfârșitul lui august.

„Pe listă intră cine e controlabil”

Acum câteva zile, pe Facebook, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, spunea că miniștrilor tehnocrați „li se arată pisica” și nu sunt bineveniți pe liste pentru că „nu sunt controlabili”.

„Pentru momente din astea, când unii sunt invitați pe liste și trebuie să li se arate pisica, pe listă intră numai cine e controlabil de băieții care fură de la stat ca să întrețină publicațiile. E panică, deși n-am dat nimic cert. Aud că e ordin ca faza cu Vlad Voiculescu (relația îndepărtată de rudenie cu omul de afaceri în domeniul pharma, Nic Voiculescu, despre care a scris ”Național”- n.red.) să intre pe TV. Eu m-am obișnuit, le-am confiscat televizorul alor mei, să pună mâna pe cărți”, a scris Ghinea,