Evenimentul Zilei > EVZ Special > Nebunul Planetei amenință! Coreea de Nord a așezat o rachetă nucleară la tâmpla lui Donald Trump
Nebunul Planetei amenință! Coreea de Nord a așezat o rachetă nucleară la tâmpla lui Donald Trump

Nebunul Planetei amenință! Coreea de Nord a așezat o rachetă nucleară la tâmpla lui Donald Trump

Coreea de Nord a așezat un ICBM (rachetă balistică inercontinentală, n. red.) la tâmpla lui Donald Trump, în speranța de a obține cele două concesii la care ține cel mai mult: o ușurare a sancțiunilor și o garanție de securitate, susține un analist american.

La Libre Belgique: „Liderul nord-corean, Kim Jong Un, a anunțat miercuri încheierea moratoriului privind testele nucleare și cu rachete balistice intercontinentale și a promis o acțiune “siderantă” contra Statelor Unite, care au reacționat cu moderație. “Nu avem niciun motiv să continuăm să fim legați unilateral de acest angajament”, a arătat miercuri agenția de stat nord-coreeană KCNA, relatând spusele dlui Kim către demnitarii partidului său, aflat la putere. “Lumea va descoperi în viitorul apropiat o nouă armă strategică pe care o deține Coreea de Nord”.

„Dl Kim declarase în 2018 că țara sa nu mai are nevoie de teste nucleare și de teste cu rachete balistice intercontinentale. În anii precedenți, Coreea de Nord a efectuat șase teste nucleare și a lansat rachete în stare să atingă în totalitate teritoriul continental al Statelor Unite.

Liderul nord-corean, Kim Jong Un, promite o acțiune „siderantă” contra Statelor Unite

Declarațiile dlui Kim relatate miercuri par să infirme diplomația nucleară din ultimii doi ani, deşi președintele american, Donald Trump, a vorbit regulat despre “promisiunea” pe care i-ar fi făcut-o liderul nord-coreean. “Noi am semnat un contract care vorbește despre denuclearizare. Este fraza numărul unu, acest lucru a fost făcut la Singapore. Cred că este un om de cuvânt”, a reafirmat marți dl Trump, referindu-se la primul summit istoric dintre cei doi lideri, de la Singapore, din 2018.

Dar negocierile dintre cele două capitale par a fi în impas după eșecul unui nou summit Kim-Trump de la Hanoi, în februarie 2019. În fața comitetului central al Partidului Muncitoresc, dl Kim a arătat clar cum Coreea de Nord este gata să continue să trăiască sub un regim de sancțiuni internaționale pentru a-și păstra capacitatea nucleară.

Fără discurs de Anul Nou

“Statele Unite formulează exigențe contrarii intereselor fundamentale ale statului nostru și adoptă un comportament de huligan”, a spus el, citat de KCNA. Washingtonul “a făcut zeci de manevre militare comune (cu Coreea de Sud) pe care președintele Donald Trump a promis personal că le va opri”, a trimis Sudului echipamente militare de înalta tehnologie și a întărit sancțiunile contra Nordului, a adăugat liderul nord-coreean. “Noi nu ne vom vinde niciodată demnitatea”, a asigurat el, promițând o acțiune “siderantă pentru a face (Statele Unite) să plătească prețul durerii suferite de poporul nostru”.

Ca și dl Trump, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a reacționat cu moderație, declarând canalului CBS: “Noi vrem pace, nu confruntare”. “Noi vrem să continuăm să lăsăm deschisă posibilitatea că liderul Coreii de Nord să facă alegerea care este cea mai bună, atât pentru el, cât și pentru poporul lui”, a adăugat el. “Dacă președintele Kim și-a negat angajamentele luate față de președintele Trump, este profund dezamăgitor”, a mai spus Pompeo. „Sper că nu va merge pe acest drum”, a declarat el pe canalul Fox.

Ministrul sud-coreean însărcinat cu unificarea a afirmat, la rândul lui, că un test cu armă strategică “nu va ajuta negocierile privind denuclearizarea”. Pentru prima dată din 2013, dl Kim nu a rostit miercuri seară tradiționalul său discurs de Anul Nou.

”Mai multe sancțiuni”

Potrivit analiștilor, este vorba de o alegere intenționată pentru a evita să recunoască erori în politica sa diplomatică cu Washingtonul. De luni de zile, Phenianul cere o ușurare a sancțiunilor internaționale care îi sunt impuse din cauza programelor sale de înarmare nucleară și cu rachete balistice, dar administrația Trump estimează că Phenianul trebuie mai întâi să facă mai multe gesturi concrete.

În opinia lui Harry Kazianis, de la grupul conservator american de reflecție Center for the Național Interest, „Kim Jong Un joacă un joc geopolitic periculos”. “Cu alte cuvinte, Coreea de Nord a așezat un ICBM (rachetă balistică inercontinentală, n. red.) la tâmpla lui Donald Trump, în speranța de a obține cele două concesii la care ține cel mai mult: o ușurare a sancțiunilor și o garanție de securitate”, a apreciat dl Kazianis.

“El pariază că ameninţarea cu o nouă demonstrare a capacității sale de a lovi teritoriul american cu o armă nucleară va determina America să facă mai multe concesii”, a explicat cercetătorul.

Dar după părerea lui, este puțin probabil ca această strategie să fie eficientă, căci este de presupus că Wasingtonul va răspunde cu “mai multe sancțiuni, cu o prezența întărită în Asia de Est și mai multe amenințări de genul ‘foc și furie’ pe contul de Twitter al lui Donald Trump”.

În 2017, într-o perioadă de mare tensiune între Phenian și Washington, dl Trump amenințase să declanșeze “focul și furia” asupra Coreii de Nord.

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: