Evenimentul Zilei > Actualitate > Neagu Djuvara, despre problema imigranţilor: „Trăim acelaşi lucru ca acum 2000 de ani”
Neagu Djuvara, despre problema imigranţilor: „Trăim acelaşi lucru ca acum 2000 de ani”

Neagu Djuvara, despre problema imigranţilor: „Trăim acelaşi lucru ca acum 2000 de ani”

Istoricul Neagu Djuvara a vorbit despre valul de imigranţi care a pus pe jar întreaga Europă. Djuvara se întreabă dacă Europa poate absorbi noua populaţie, cea a miilor de refugiaţi care se îndreaptă spre inima continentului.

Nu sunt indo-europeni, sunt deci o etnie foarte deosebită, ceea ce ne apropie de problema din sfârşitul Imperiului Roman, când a fost invadat de populaţii din Africa, Asia. Trăim un lucru ca acum 2000 de ani, a invaziei Europei, care de bine, de rău, se cam unificase”, a spus istoricul Neagu Djuvara la Digi 24.

Găsirea unei soluţii prin care să fie oprit valul de imigranţi, considerat cel mai mare din timpurile moderne, nu va fi o misiune uşoară.

Nu există formulă. Se va găsi, fiindcă totdeauna istoria găseşte soluţii, dar ele pot fi şi dramatice. Anume să se schimbe profilul Europei În mod foarte sensibil. Când avem mase, milioane de turci, algerieni, de nişte naţii foarte diferite de europenii noştri, se pot întâmpla fenomene de refuz”, a mai spus Neagu Djuvara.

Djuvara s-a referit şi la exodul românilor din ultimii 25 de ani.

Românul, timp de veacuri, răspundea formulei Fie pâinea cât de rea, tot mai bine-i în ţara mea. Or, în mod extraordinar, într-o singură generație, generația copiilor mei, ca să spun aşa, au descoperit că e mai bine în altă parte. Dar asta e o preschimbare a mentalului colectiv. Noi, timp de veacuri, am fost stabili pe colțul ăsta, arcul carpatic şi Marea Neagră, şi Dunărea. Suntem nemișcați de 5.000 de ani și acum ne plimbăm în lumea întreagă și avem dorința de a ne stabili în altă parte”, a declara istoricul.

Neagu Djuvara a trăit departe de România mai bine de 40 de ani.