Evenimentul Zilei > Economie > Ne aşteaptă SCUMPIRI la toate produsele. Prognoza de inflaţie a BNR
Ne aşteaptă SCUMPIRI la toate produsele. Prognoza de inflaţie a BNR

Ne aşteaptă SCUMPIRI la toate produsele. Prognoza de inflaţie a BNR

Rata anuală a inflaţiei ar putea reveni în teritoriu pozitiv în primul trimestru din acest an, pe fondul epuizării impactului reducerii TVA la 20%, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Naţionale a României (BNR).

"Scenariul de bază al prognozei reconfirmă perspectiva revenirii ratei anuale a inflaţiei în teritoriu pozitiv în primul trimestru al anului 2017, pe fondul epuizării impactului reducerii la 20% a cotei standard a TVA”, se arată în comunicat. 

Potrivitsursei citate, traiectoria previzionată a ratei anuale a inflaţiei îşi păstrează profilul ascendent. 

“Riscurile şi incertitudinile asociate perspectivei inflaţiei provin din mediul intern şi extern. Pe plan intern, acestea derivă, în principal, din conduita politicii fiscale şi a celei a veniturilor pe anul 2017. În plus, incertitudinile rămân şi în privinţa ajustărilor viitoare ale preţurilor administrate, dar şi în ceea ce priveşte evoluţia climatului general intern. Pe plan extern, relevante rămân riscurile legate de creşterea economică în zona euro induse de incertitudinile politice asociate calendarului electoral al anului 2017 şi negocierilor pentru Brexit, divergenţa conduitei politicilor monetare ale principalelor bănci centrale din lume, precum şi de problemele sistemului bancar European”, spune BNR

Consiliul de Administraţie reiterează că un mix echilibrat de politici macroeconomice şi progresul reformelor structurale sunt esenţiale pentru menţinerea unui cadru macroeconomic stabil şi întărirea capacităţii economiei româneşti de a face faţă unor eventuale evoluţii adverse pe plan global. 

Conform prognozei din luna noiembrie, BNR menține prognoza de inflație pentru acest an la minus 0,4%; pentru 2017, prognoza a fost revizuită în sus, la 2,1%. Pe de altă parte, bugetul pe 2017 al ţării, aprobat astăzi în Parlament, este construit pe o inflaţie medie anuală de 1,4%.