Au uitat de acuzaţiile de nazism. Erdogan şi Merkel pregătesc marea împăcare

Au uitat de acuzaţiile de nazism. Erdogan şi Merkel pregătesc marea împăcare

Acuzaţiile reciproce au fost uitate. Nu se mai ştie nimic de „nazism” sau de arestarea unor cetăţeni germani în Turcia, bănuiţi de legături cu Fethullah Gulen. Erdogan şi Merkel îşi pregătesc „luna de miere”.

Recep Tayyip Erdogan va începe joi o vizită la Berlin pentru a reconcilia cele două st ate. În ultimii ani, subiectele de dispută dintre Ankara şi Berlin au fost numeroase, de la puciul eşuat din 2016 împotriva lui Erdogan, care a reproşat Germaniei reţinerea în a-l sprijini, la arestările unor cetăţeni germani în Turcia, printre care şi jurnalişti. Însă acum pare să fi v enit momentul dezgheţului, deşi şapt e cetăţeni germani sunt în continuare închişi în Turcia. „Primul obiectiv al acestei vizite este de a pune definitiv capăt perioadei de tensiuni pe care relaţiile noastre bilaterale a traversat-o în ultimii ani”, a spus duminică Er dogan înainte de a plec a spre S UA, de unde va ajunge joi la Berlin.

În ac eastă primă vizită de stat în Germania, de la aleg erea sa c a pr eşedinte în 201 4, Erdogan va fi primit de două ori de cancelarul Angela Merkel, dar şi de preşedintele Frank-Walter Steinmeier. El va inaugura apoi sâmbătă Moscheea din Koln, finanţată de o organizaţie turcă, transmite Agerpres, care citează agenţiile de presă germane şi internaţionale. În contextul crizei economice din T urcia şi r elaţiei degradate cu S UA, Erdogan aşteaptă „măsuri” pentru dezvoltarea r elaţiilor într e c ele două ţări. Cu cele circa 7.500 de companii germane prezente în T urcia, Berlinul este un partener de neevitat. Erdogan vrea de asemenea ca Germania, unde trăiesc circa trei milioane de persoane de origine sau de naţionalitate turcă, să joace „un rol constructiv” în mai multe dosare cruciale, cum ar fi procesul de aderare a Turciei la UE sau ridicarea vizelor.

 

Vizita stârnește și nemulțumiri

Berlinul şi Ankara trec „printr-un fel de lună de miere”, spune Kristian Brakel, specialist în Turcia din cadrul Fundaţiei Heinrich Böll, apropiată de Verzi. „Situaţia din Turcia nu s-a îmbunătăţit totuşi, dimpotrivă”, precizează el. Primirea fastuoasă de care va avea parte Erdogan, acuzat de derivă autoritară, stârneşte şi nemulţumiri. După ce i-a catalogat pe germani drept „nazişti”, pentru că Berlinul a refuzat organizarea de mitinguri electorale turce în 2017, el „vrea să fie din nou prietenul nostru”, acum când economia turcă este în cădere, scrie ironic cotidianul popular Bild. În opinia jurnalistului germano-turc Deniz Yücel, corespondent al cotidianului Die Welt, închis mai mult de un an în Turcia, Germania „îi trădează pe toţi cei care aspiră la o societate liberă, democrată şi laică”.