Evenimentul Zilei > International > Navele cu migranţi în vizorul Romei! Traficanții de ființe umane, la pușcărie
Navele cu migranţi în vizorul Romei!  Traficanții de ființe umane, la pușcărie

Navele cu migranţi în vizorul Romei! Traficanții de ființe umane, la pușcărie

Italia reţine două dintre navele cu migranţi pe care le suspectează de statut ilegal. Cele două nave arborează „ilegal” steagul Olandei.

Italia a anunţat că va reţine navele de migranţi Lifeline şi Seefuchs, operate de gruparea Mission Lifeline în Marea Mediterană, pe care le suspectează de statut ilegal, scrie BBC.

Cele două nave arborează „ilegal” steagul Olandei, conform autorităţilor italiene.

Lifeline are 226 de migranţi la bord, salvaţi de pe coasta Libiei. În paralel, ONU a anunţat că 220 de migranţi au murit înecaţi în aceeaşi zonă în ultimele zile şi a cerut ca statele UE „să acţioneze de urgenţă”.

Ministrul Infrastructurii, Danilo Toninelii, a declarat că nava a încălcat legea prin faptul că a luat la bord migranţi, deşi garda de coastă a Libiei intervenise deja pentru a-i salva. El a adăugat că Italia va reţine ambele nave pentru a le afla statutul legal şi că ţara sa va „salva din nou migranţii”.

Matteo Salvini, ministrul de Interne, a afirmat pe Facebook că cele două nave vor fi trimise înapoi în Olanda.

De cealaltă parte, delegaţia Olandei la UE a comunicat pe Twitter că navele nu sunt înregistrate în Olanda şi nici nu arborează steagul său.

Mission Lifeline a postat o imagine pe Twitter a unui document de înregistrare despre care spune că dovedeşte că nava aparţine Olandei.

Gruparea a anunţat apoi pe Twitter că a coordonat o nouă acţiune de salvare peste noapte, dar fără a oferi mai multe detalii.

Vineri dimineaţă, Salvini a afirmat pe Facebook că Malta ar trebui să primească nava Lifeline.