NATO testează un nou model de desfășurare fără SUA în Grecia, România și Bulgaria
- Iuliu Vlădescu
- 14 februarie 2025, 17:33

NATO își testează capacitatea de dislocare rapidă în Europa de Est – fără asistență directă din partea SUA - având în vedere că Washingtonul își schimbă abordarea față de apărarea europeană și războiul din Ucraina, relatează Associated Press.
Exercițiu NATO în Bulgaria, România și Grecia
Exercițiile de șase săptămâni Steadfast Dart 2025 în Bulgaria, România și Grecia au loc într-un moment în care invazia rusă în Ucraina se apropie de împlinirea a trei ani. Aceste exerciții implică aproximativ 10.000 de militari din nouă țări și reprezintă cea mai mare operațiune NATO planificată pentru acest an.
Absența SUA de la exerciții vine într-un moment în care țările europene se luptă să-și construiască o mai mare autonomie militară din cauza preocupărilor legate de angajamentul administrației Trump față de apărarea comună și cererile de creștere a cheltuielilor militare europene.
Miercuri, președintele Donald Trump și-a anunțat intenția de a negocia direct cu Rusia. Iar secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a declarat, miercuri, la prima sa întâlnire cu colegii săi din NATO, la Bruxelles, că țările europene trebuie să-și mărească mult cheltuielile pentru apărare și să-și asume „partea predominantă” a finanțării pentru Ucraina.
Tensiunile cu Rusia, foarte probabile în viitor
Infanteriști marini greci și spanioli au condus demonstrația militară de joi - un desant în apropierea orașului grec Volos - în prima desfășurare operațională la scară largă a noilor Forțe Aliate de Reacție Rapidă ale NATO.
Create în iulie anul trecut, acestea reprezintă cea mai recentă evoluție strategică a NATO, concepută pentru desfășurare pe scară largă în 10 zile și combină forțe convenționale cu tehnologiile cibernetice și spațiale.
Militarii occidentali care se așteaptă în continuare la tensiuni cu Rusia și președintele Vladimir Putin, probabil dincolo de conflictul din Ucraina, susțin că noile capacități ale NATO devin din ce în ce mai importante pentru consolidarea flancului estic.

soldați NATO / sursa foto: dreamstime.com
„Pe măsură ce ne apropiem rapid de data invaziei brutale a Rusiei în Ucraina, vedem astăzi o Alianță Nord Atlantică revitalizată și reorientată”, a declarat generalul-locotenent canadian Peter Scott, comandantul adjunct al Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite al NATO din Napoli, Italia, care a participat și el la exercițiu.
Ce cuprinde noul exercițiu NATO
El a descris exercițiul drept „o etapă importantă, o realizare în modernizarea și extinderea pregătirii NATO de a apăra fiecare centimetru din teritoriul aliat”.
Actualul exercițiu implică forțe din nouă state membre NATO, inclusiv rivalii regionali Grecia și Turcia, care au 17 nave de război, peste 20 de avioane și peste 1.500 de vehicule militare. Marea Britanie conduce operațiunea cu 2.600 de militari și 730 de vehicule, preluând comanda tuturor forțelor terestre în timpul exercițiului.
Exercițiile, care se încheie pe 26 februarie, se concentrează pe scenarii de desfășurare rapidă și operațiuni multidomeniu ale forțelor aeriene, terestre, maritime și speciale, evidențiind schimbarea poziției militare a NATO la granițele sale estice.
Țările participante sunt Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, România, Slovenia, Spania, Turcia și Regatul Unit. La începutul acestei săptămâni, grupuri susținute de comuniști au organizat mici proteste în apropiere de un teren de antrenament din centrul Greciei, opunându-se participării țării la misiuni în afara granițelor, potrivit Trud.
(Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)