Evenimentul Zilei > International > NATO a încheiat un exercițiu de mari proporții, Iron Wolf 2018, lângă granița cu Belarus
NATO a încheiat un exercițiu de mari proporții, Iron Wolf 2018, lângă granița cu Belarus

NATO a încheiat un exercițiu de mari proporții, Iron Wolf 2018, lângă granița cu Belarus

Iron Wolf (Lupul de Oțel) 2018, un exercițiu militar multinațional condus de Lituania, s-a încheiat luni (19 noiembrie 2018) la Pabrade, cu o demonstrație cu muniție de război.

Potrivit declarației NATO, în cadrul exercițiului, care a început la 4 noiembrie, au fost mobilizați aproximativ 3.500 de soldați ai 13 aliați NATO și Ucrainei, țară parteneră.
Exercițiul a dat posibilitatea forțelor militare să-și dezvolte capacitatea de răspuns rapid, precum și să se antreneze alături de unul din cele patru grupuri de luptă NATO din regiune.
Este demn de remarcat faptul că, din punct de vedere geografic, exercițiile au avut loc în zonele de frontieră cu Republica Belarus. Acest fapt dus la îngrijorare atât din partea ​​Republicii Belarus, cât și a principalului său aliat, Rusia.
Scopul exercițiului este de a testa capacitatea grupului de luptă de a planifica și desfășura operațiuni de apărare, împreună cu un batalion al Brigăzii lituaniene Lupii de Fier. Grupul de luptă a testat, de asemenea, mobilitatea armatei în drum spre zona exercițiului. În mai puțin de 24 de ore, zece convoaie cu aproximativ 350 de vehicule s-au deplasat de la garnizoană în locul unde a avut loc exercițiul. Au fost implicați aproximativ 1.400 de soldați din șase țări. Este vorba de cea mai mare deplasare de vehicule militare de pe teritoriul Lituaniei, din ultimii ani.
"Am realizat exercițiul Iron Wolf pentru a antrena și a evalua capacitatea unităților noastre de a redirecționa rapid forțele armate în orice loc din Lituania și de a efectua operațiuni multinaționale de apărare. Este cel mai mare exercițiu din acest semestru, alături de aliații noștri. Ne vom antrena mobilitatea, capacitatea de a ajunge rapid în orice zonă pentru a o apăra de orice inamic, pe teritoriul Lituaniei", a susținut colonelul Mindaugas Steponavičius, comandantul Brigăzii Mecanizate de Infanterie Lupii de Fier, din Lituania.
În cadrul întâlnirii pe care a avut-o azi la Bruxelles cu Primul Ministru lituanian, Saulius Skvernelis, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a mulțumit Lituaniei pentru găzduirea exercițiului. "Aceste exerciții fac parte din politica Alianței de apărare sporită și descurajare", a declarat acesta.