În urmă cu o lună, un magistrat de la Judecătoria Sectorului 4 a decis că fostul premier poate fi eliberat condiționat. În motivarea deciziei, judecătorul s-a arătat convins că fostul premier a „părăsit câmpul infracţional”. Magistratul a ţinut cont şi de activitatea de scriitor a lui Năstase care a elaborat din spatele gratiilor trei lucrări ştiinţifice pentru care a fost recompensat de opt ori. Astfel, el a „câștigat” 105 zile.

În replică, DNA susține că Năstase ar mai trebui să stea închis deoarece nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit. Din perspectiva procurorilor activitățile educative desfășurate în penitenciar au avut loc împreună cu alți deținuți și nu reflectă comportamentul său personal, iar la dosarul de eliberare condiționată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia.

Pentru a putea fi pus în libertate, Năstase a trebuit să execute o treime din pedeapsa de patru ani şi şase luni de închisoare, adică 547 de zile, acesta executând în total 556 de zile de închisoare (la data analizei la comisie – 3 iulie 2014) în care s-au inclus cele 179 de zile efectiv executate din 6 ianuarie, 272 de zile de arest preventiv, de fapt perioada executată în prima condamnare, şi 105 zile considerate executate ca urmare a elaborării unor lucrări ştiinţifice.

Dacă va fi eliberat condiționat, Năstase nu va putea ocupa o funcție publică 5 ani de zile. Aceasta este pedeapsa complementară decisă de judecătorii de la instanța supremă. Deoarece se simte „mort civic” fostul premier a declarat că s-a gândit să renunțe la cetățenia română.