Val de concedieri la NASA. Un celebru cercetător a rămas șomer
- Teodora Vitan
- 13 martie 2025, 06:45

NASA a anunțat un prim val de concedieri, ca urmare a reducerilor bugetare drastice dorite de administrația Donald Trump. Conform unui purtător de cuvânt al agenției spațiale, 23 de angajați ai NASA au fost concediați în acest prim val, iar alte reduceri de posturi urmează să fie efectuate în perioada următoare.
NASA anunță primul val de concedieri
Reducerea personalului face parte dintr-o procedură denumită „RIF” (reducere a angajaților), în cadrul căreia angajații concediați pot opta pentru pensionare anticipată, dacă sunt eligibili, sau pot urma procedura de reducere a efectivelor.
NASA, care în trecut a evitat reducerile semnificative datorită intervenției miliardarului american Jared Isaacman, ales de Donald Trump pentru a deveni directorul agenției, se vede acum nevoită să implementeze aceste măsuri financiare, similare altor agenții federale.
Katherine Calvin, cercetător-șef și consilier pentru climă, printre cei concediați
Printre cei concediați se numără și Katherine Calvin, cercetător-șef și consilier pentru climă la NASA. Aceasta a fost numită în funcție de către președintele Joe Biden în 2022 și a contribuit la mai multe rapoarte-cheie publicate de ONU pe tema schimbărilor climatice.
Calvin a jucat un rol esențial în cercetările și rapoartele referitoare la climat și, de asemenea, a fost o figură importantă în promovarea politicilor de combatere a schimbărilor climatice.
La sfârșitul lunii februarie 2025, Calvin și alți cercetători americani au fost împiedicați să participe la o reuniune importantă a experților în climă organizată de ONU în China, semnalând astfel o tendință de restrângere a implicării SUA în chestiuni climatice internaționale.

Katherine Calvin-sursa foto-linkedin/NASA
NASA, esențială în cercetările climatice, va fi afectată de reducerile bugetare
NASA joacă un rol crucial în cercetările privind schimbările climatice, fiind responsabilă de operarea unei flotile de sateliți care monitorizează mediul înconjurător al Pământului.
Agenția efectuează cercetări aeriene și terestre, precum și studii climatice fundamentale, care furnizează date accesibile atât pentru comunitatea științifică, cât și pentru publicul larg. Reducerea personalului și a bugetului NASA ar putea afecta semnificativ aceste cercetări, esențiale în lupta împotriva schimbărilor climatice globale.
De asemenea, într-o perioadă în care schimbările climatice reprezintă o amenințare tot mai mare, aceste reduceri ar putea pune în pericol progresul în domeniul cercetărilor științifice și al politicilor internaționale de mediu,informează France Presse.