
Sistemul internațional este în agitație zilele acestea, cu drepturile omului „sufocate”, a declarat luni reprezentantul pentru drepturile omului la Națiunilor Unite, Volker Turk, avertizând că o eră a „dictatorilor” ar putea reveni.
Volker Turk: sistemul internațional trece printr-o schimbare tectonică
Într-un discurs de deschidere la sesiunea anuală principală a Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU, șeful drepturilor omului al ONU, a prezentat o imagine sumbră a unei situații „foarte periculoase” într-o lume din ce în ce mai dominată de autoritari.
Nu a menționat nicio țară, chiar și în condițiile în care lumea se confruntă cu războiul Rusia-Ucraina, schimbări dramatice în Statele Unite și o Chină mai asertivă.
Era clar, a spus el însă, că „sistemul internațional trece printr-o schimbare tectonică. Edificiul drepturilor omului pe care l-am construit cu atât de multă trudă de-a lungul decadelor nu a fost niciodată supus unei astfel de presiuni.”
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului va susține un discurs mai detaliat în fața consiliului săptămâna viitoare, când va evalua evenimentele din țările specifice, potrivit dhakatribune.com.
Antonio Guterres: Drepturile „se prăbușesc” sub autoritari
Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a avertizat consiliul că, unul câte unul, drepturile omului erau „sufocate”, adăugând: „de către autocrați, zdrobind opoziția pentru că se tem de ceea ce ar face un popor cu adevărat împuternicit. De un patriarhat care ține fetele departe de școală și femeile la distanță de drepturile fundamentale."
Guvernele din spatele războaielor „își bat joc de dreptul internațional, de dreptul internațional umanitar și de Carta ONU,” a spus el, în timp ce conflictele îi privează pe oameni „de dreptul la hrană, apă și educație.”
Turk a mai avertizat că „consensul global privind drepturile omului se prăbușește sub greutatea autoritarilor, bărbaților puternici și oligarhilor.”
Conform unor estimări, autocrații controlează acum aproximativ o treime din economia mondială -- mai mult decât dublul proporției de acum 30 de ani.
El a subliniat necesitatea „unui efort total din partea tuturor pentru a se asigura că drepturile omului și statul de drept rămân fundamentale pentru comunități, societăți și relații internaționale”.
Volker Turk : Era dictatorilor ar putea reveni
„Dictatorii ar putea ordona crime de atrocitate, condamnând la moarte un număr vast de oameni,” a spus el, adăugând: „Fiți conștienți: acest lucru se poate întâmpla din nou.”
El a subliniat cum unii lideri moderni „citesc securitatea națională și lupta împotriva terorismului pentru a justifica încălcări grosolane.”
Fără a numi țări, el a avertizat că „puterile regionale care sunt neutre sau ostile drepturilor omului își cresc influența.”
„Peste tot, vedem încercări de a ignora, submina și redefini drepturile omului; și de a crea o falsă dihotomie care pune un drept împotriva altuia într-un joc cu sumă nulă,” a afirmat Turk.
Turk, alarmat de rolul jucat de tehnologiile digitale
Există eforturi concertate pentru a eroda egalitatea de gen și drepturile migranților, refugiaților, persoanelor cu dizabilități și minorităților de toate felurile.
Turk și-a exprimat alarmarea cu privire la rolul jucat de tehnologiile digitale, pe care le-a avertizat că sunt "folosite pe scară largă pentru a suprima, limita și încălca drepturile noastre."

V. Turk - ONU / Sursa foto: captură video
El a menționat „supravegherea, ura online, dezinformarea dăunătoare, hărțuirea și discriminarea încorporată” — amenințări pe care inteligența artificială le-a făcut mai acute.
Inegalitățile și nedreptățile galopante generează tensiuni sociale
În special, Turk a avertizat că fragmentarea platformelor de social media duce la „izolarea indivizilor, atomizarea societăților și pierderea unui spațiu public comun.”
Într-o lume aflată în tumult și confruntată cu o criză climatică care reprezintă o „catastrofă a drepturilor omului”, Turk a avertizat că inegalitățile și nedreptățile galopante generează tensiuni sociale în creștere și hrănesc „resentimente, adesea îndreptate împotriva refugiaților, migranților și celor mai vulnerabili. Cei mai bogați 1% din populație, controlează mai multă bogăție decât majoritatea umanității,” a subliniat el.