Gilbert V. Levin a coordonat un experiment defășurat de NASA în 1976 pe Planeta Roșie, iar recent a publicat un articol în jurnalul Scientific American rezultatele cercetării.

Experimentul Labeled Release a constat în trimiterea unor unități Viking pe Marte pentru a testa solul planetei în căutarea materiei organice. „Părea că am răspuns întrebării supreme”, a scris Levin în articolul său.

„NASA a concluzionat că experimentul Labeled Release a găsit o substanță care imită viața, nu urme de viață”, scrie Levin. „În mod inexplicabil, la 43 de ani după Viking, nicio altă sondă NASA trimisă pe Marte nu a mai efectuat un test asemănător pentru a urmări rezultatele inițiale”, adaugă acesta.

În anul 2018, Rover-ul Curiosity a descoperit materia organică pe Marte, iar recent au fost descoperite sedimente care indică că au existat lacuri sărate străvechi la suprafața planetei.

Levin insistă de zeci de ani că „este mai probabil să fi descoperit urme de viață decât să nu fi descoperit nimic”. El și un alt fost membru al experimentului LR cer continuare investigațiilor.

„Un asemenea juriu obiectiv ar putea concluziona, cum am făcut și eu, că Viking a descoperit urme de viață”, scrie Levin.

Rover-ul pe care NASA îl va trimite anul viitor pe Marte va ateriza în februarie 2021 și va căuta semne ale unei forme de viață străvechi, scrie CNN.