Evenimentul Zilei > EVZ Special > Nadia Comăneci a primit cea mai frumoasă veste din ultimele decenii. Istorie rescrisă
Nadia Comăneci a primit cea mai frumoasă veste din ultimele decenii. Istorie rescrisă

Nadia Comăneci a primit cea mai frumoasă veste din ultimele decenii. Istorie rescrisă

Fosta mare gimnastă a României, Nadia Comăneci, a primit o veste extraordinară din partea autorităţilor locale din Oneşti, oraşul în care s-a născut Zeița de la Montreal.

Anunţul are legătură chiar cu incredibila peformanţă de la Montreal (Jocurile olimpice), 18 iulie 1976, când Nadia, la acea vreme o fetiţă de 14 ani, era notată cu primul 10 din istoria gimnasticii.

Astfel, 18 iulie 1976 va deveni ziua Oneștiului, o dovadă a faptului că Oneştiul cinstește aşa cum se cuvine numele legendarei Nadiei Comăneci.

Nadia s-a născut la 12 Noiembrie 1961, în Onești, județul Bacău, oraș care cu greu ar fi putut ajunge cunoscut peste hotare dacă n-ar fi existat marea campioană din gimnastica româească.

Sâmbătă, 18 Iulie, se împlinesc 44 ani de când Nadia Comăneci era notată cu 10. Elena Pascu, consilieră oneşteană, a dezvăluit pentru infoactual.ro că a reușit să ducă la bun sfârșit un proiect de suflet.

Aşadar, 18 Iulie va deveni ziua Oneștiului, dovadă că timpul nu a estompat din strălucirea campioanei.

„Am reușit astăzi să fac un lucru pe care mi-l doream de mult pentru Onești. Am propus Consiliului Local stabilirea datei de 18 iulie pentru a fi ziua Oneștiului.

De ce 18 iulie? Pentru că pe 18 iulie 1976, oneşteanca Nadia Comăneci, Pasărea Măiastră a gimnasticii mondiale, a luat prima notă de 10 la Olimpiada de la Montreal.

O întreagă lume știe că Onestiul este sinonim cu gimnastica. Așa am pătruns noi, oneştenii, în lume și tot așa vrem să continuăm a fi cunoscuți.

Știm cu toții că istoria Oneștiului evoluează marcată de două legende:

– cea dintâi fiind consemnată în analele istoriei naționale, stând că mărturie stejarul din altarul Bisericii de la Borzești, ca fiind începutul locului unde s-a născut și a copilărit Ștefan cel Mare

– cea modernă, din care am trăit câte o frântură cu mândrie și sfințenie fiecare dintre cei prezenți, întrucât s-a născut odată cu orașul: NADIA COMĂNECI, fata care a sfidat legile gravitației, care a învins computerul și care a scris istoria gimnasticii mondiale.

Apariția Nadiei și performanța ei inegalabilă au revoluționat gimnastica mondială.

Câștigarea de trei ori consecutiv a titlului de campioană europeană absolută, performanțele ei excepționale, personalitatea și celebritatea dobândite i-au adus o popularitate legendară.

Timpul nu a estompat cu nimic strălucirea ei. Cu măiestria și tehnica aproape de neconceput pentru un copil de 14 ani, Nadia ne-a obligat într-un anumit fel să ducem mai departe ceea ce ea a început, încercând, fiecare dintre noi, prin muncă, ambiție, perseverență și experiență, să o reprezentăm și să-i ducem numele cu mândrie mai departe.

Numele Nadiei Comăneci a înconjurat lumea și a dat Oneștiului valoarea unui oraș al unei mari campioane.

Oneştiul are onoarea de a fi orașul natal al Reginei Gimnasticii Mondiale și acest lucru trebuie transmis și generațiilor viitoare. Oneştiul trebuie să cinstească numele acestei mari campioane și să îi recunoască meritele.

Acest proiect este doar începutul unei noi perioade pentru Onești, este momentul redării identității”, a mărturisit Elena Pascu.

Şi Virgil Munteanu, reprezentantul Fundației Nadia Comăneci, a reacţionat la rândul său şi a fost foarte încântat de decizia luată de Consiliul local.

„Am fost încântat să aflu de această decizie. Sportul este unul dintre cei mai buni ambasadori.

Personalități sportive din diverse discipline sportive au ajuns să fie identificați cu țara din care provin. Așa este Nadia pentru România și Onești.

Pentru mulți dintre noi, atunci când am călătorit în afară, menționarea numelui Nadiei ne-a apropiat de cetățenii acelei țări, dialogul devenind rapid unul cald.”

Reprezentantul Fundației Nadia Comăneci a mai adăugat că ziua de 18 iulie este simonimă cu performanța și valorile sportive: spirit de echipă, solidaritate, toleranță, fair-play.

El crede că prin evenimentele care vor fi organizate în fiecare an cu ocazia zilei Oneştiului se va putea întări acest mesaj al identității locale.

sursa: infoactual.ro