Evenimentul Zilei > Justitie > Nababi din Iași, reținuți după ce ar fi fentat statul cu milioane de euro
Nababi din Iași, reținuți după ce ar fi fentat statul cu milioane de euro

Nababi din Iași, reținuți după ce ar fi fentat statul cu milioane de euro

Magnatul Cristin Zămosteanu și alți reprezentanți din lumea dezvoltatorilor imobiliari au fost săltați de DIICOT într-un dosar extrem de complex în care acuzaţiile sunt de la evaziune fiscală până la trafic de droguri sau luare de mită.

Aproximativ 17 persoane au fost audiate până azi-noapte de procurorul Daniel Horodniceanu, fostul şef DIICOT, capul de afiş al investigaţiei fiind Zămosteanu, acuzat oficial de anchetatori că a păcălit statul cu 12 milioane de euro. Dosarul e mai mult decât o investigaţie economică şi a stârnit mari emoţii, de la lumea interlopă, până la cea politică.

La miezul nopții, Zămosteanu a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de infracțiuni economice. Pe lângă dezvoltator, DIICOT a mai emis ordonanțe de reținere pe numele Aurei Pârvu și al lui Ovidiu Crețu, anunță ziardeiasi.ro.

În cazul lui Zămosteanu, procurorii DIICOT spun că şi-ar fi ridicat imperiul imobiliar prin evaziune fiscală, delapidare şi spălare de bani. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, fiind acuzat de infracțiuni economice. De asemenea, DIICOT a mai emis ordonanțe de reținere pe numele Aurei Pârvu și al lui Ovidiu Crețu.

Înainte de ajunge cu mandat de aducere la DIICOT, Zămosteanu a participat la mai multe percheziţii ce au avut loc sediile unor firme de-ale sale. Descinderi au mai avut loc şi la domiciliul altor dezvoltatori, dar şi în judeţele Suceava, Vaslui şi Botoşani.

Prin intermediul societăţilor sale şi cu ajutorul mai multor angajaţi, Cristin Zămosteanu este acuzat că ar fi păcălit statul începând cu anul 2012.

„Controlând alte societăţi ca administrator de fapt, acţionând, de asemenea, şi în calitate de persoană fizică autorizată cu cod de TVA a iniţiat o grupare infracţională organizată, împreună cu fosta sa soţie, cu angajaţii săi şi cu sprijinul unui inspector din cadrul ANAF Iaşi, cu scopul de a obţine sume mari de bani prin sustragerea şi neplata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat”, a precizat DIICOT Iaşi.

Banii, cheltuiți și pe mașini de lux

Anchetatorii au arătat că apartamentele erau construite pe firmă după care transferate la preţuri subevaluate pe numele lui Zămosteanu, pe persoană fizică. Ulterior, acesta revindea imobilele la valoarea de piaţă şi încasa profitul din tranzacţii. În plus, câştiga rambursare de TVA de 24% pentru achiziţia propriilor apartamente şi de 5% pentru revânzare.

Procurorii consideră că au fost alcătuite două paliere infracţionale. Un palier era al persoanelor care achiziţionau terenuri, care obţineau autorizaţii de construire sau care mediau tranzacţiile. Un al doilea palier era alcătuit din Zămosteanu şi angajaţi ai acestuia – asociaţi de firme, administratori, contabili – care perfectau actele tranzacţiilor simulate.

Banii obţinuţi astfel erau împrumutaţi propriei firme de Zămosteanu. Ulterior, sumele imense erau introduse în circuitul civil prin alte achiziţii de terenuri, imobile sau autoturisme de lux. Anchetatorii au estimat prejudiciul la 12 milioane de euro, notează sursa citată.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: