Evenimentul Zilei > Politica > Muzeul Ţăranului Român a fost iluminat în roz, simbol al luptei împotriva cancerului de sân
Muzeul Ţăranului Român a fost iluminat în roz, simbol al luptei împotriva cancerului de sân

Muzeul Ţăranului Român a fost iluminat în roz, simbol al luptei împotriva cancerului de sân

Fundaţia Renaşterea a organizat miercuri seară a 14-a ediţie a evenimentului „Iluminare în roz - simbol al luptei împotriva cancerului de sân”, anul acesta Muzeul Ţăranului Român îmbrăcând culoarea speranţei, sub sloganul ''Sănătate, că-i mai bună decât toate''.

Ambasadoarea Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, a anunţat în deschiderea evenimentului că Senatul României şi-a asumat la 30 septembrie 2014 Declaraţia prin care ziua de 1 octombrie este recunoscută ca Zi Naţională de Luptă împotriva Cancerului de Sân. „Anul acesta iluminăm în roz Muzeul Ţăranului Român cu satisfacţia că ziua de 1 octombrie a devenit Ziua Naţională de Luptă împotriva Cancerului de Sân. Le mulţumim tuturor celor care ne-au fost timp de 14 ani alături, ajutându-ne să realizăm multe lucruri bune. Vom continua să atragem atenţia că orice boală depistată într-o fază incipientă se tratează mult mai uşor”, a spus Andreea Esca.

Preşedinta Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a precizat că evenimentul din acest an face parte din Proiectul SALVA 140221 cu finanţare POSDRU. Ea a amintit totodată că în fiecare an la 1 octombrie în peste 70 de ţări se iluminează în roz clădiri reprezentative, pentru a le reaminti femeilor că prin control medical anual cancerul poate fi învins.

„Evenimentul simbol al Fundaţiei Renaşterea ne oferă prilejul de a împărtăşi susţinătorilor noştri rezultatele celor 13 ani de activitate şi de a le transmite mulţumirile celor peste 200.000 de persoane care au beneficiat de serviciile noastre. Anul acesta este unul special, deoarece în urma demersurilor făcute de Fundaţia Renaşterea, Senatul României a declarat 1 Octombrie – Zi Naţională de luptă Împotriva Cancerului de Sân”, a declarat Mihaela Geoană.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a apreciat activitatea Fundaţiei de a conştientiza populaţia feminină că prevenţia este modul cel mai simplu de a-şi păstra sănătatea. „Felicit Fundaţia Renaşterea pentru ce a făcut, pentru ce va face în sprijinul sănătăţii femeilor, pentru faptul că atrage atenţia asupra prevenţiei acestei boli. Ştim că este mai uşor să previi decât să tratezi iar un control periodic poate salva viaţa unei femei”, a spus ministrul Bănicioiu.

Ambasadoarea Fundaţiei Renaşterea, Andreea Esca, a invitat-o apoi pe Loredana să aprindă lumina roz. Loredana, care s-a alăturat în acest an Fundaţiei Renaşterea, s-a declarat onorată să facă parte dintr-o „cauză nobilă”.

Evenimentul a continuat cu o seară de folclor autentic, susţinută de Fetele de la Căpâlna, Veta Biriş şi taraful Balada, în decorul specific unei petreceri câmpeneşti, „asortată” cu preparate tradiţionale româneşti.

În acest an, alte două oraşe din ţară s-au alăturat Capitalei iar lumina roz a transmis mesajul luptei împotriva cancerului de sân în Petroşani şi Târgu Jiu.