George Mendonsa. în viaţa de toate zilele, a fost un soţ, un pescar şi tată, dar, mai presus de toate, un marinar. Devenit celebru pentru acel sărut pasional în Times Square, cu Greta Zimmer Friedman, infirmiera pe căreia i-a dat o îmbrăţişare rămasă celebră în obiectivul lui Alfred Eisenstaedt, fotograf la Time.

Era ora 17,51 în ziua de 14 august 1945 şi celebra piaţă sărbătorea anunţul victoriei asupra Japoniei şi sfârşitul Celui de al Doilea Război Mondial. Fotografia ''V-J Day în Times Square'', a fost publicată la câteva săptămâni după şi a devenit una dintre imaginile semnificative ale secolului XX.

Cei doi nu se cunoşteau în momentul fotografierii, iar Greta Zimmer Friedman a declarat într-un interviu:

''Nu ştiu dacă poate fi numit pur şi simplu un sărut, dar era atât de normal în acea situaţie să sărbătoreşti într-un fel sfârşitul războiului''. Iar el a adăugat că momentul respectiv n-a fost unul realmente romantic.

Ani de zile niciunul dintre eroii acelei fotografii n-a ştiut de existenţa acesteia. Au văzut-o prima oară, 15 ani după, în 1960. I-a identificat istoricul Lawrence Verria pe amândoi: pe el după tatuajul de pe braţul drept şi pe tânăra infirmieră după înălţime, pieptenătură şi uniformă.

Mendonsa, a trăit ani de-a rândul în statul Rhode Island. Protagonista fotografiei a murit la 92 de ani, în 2016. Potrivit celor relatate de Fanpage.it, fiica marinarului ar fi spus: ''era foarte orgolios pentru fotografia aceea şi pentru ce reprezenta ea. Mereu, mulţi ani după, aceasta rămas o importantă parte din viaţa sa''.