Evenimentul Zilei > Social > Municipiul Constanța intră în scenariul roșu timp de 14 zile. Prefectul a anunțat măsurile
Municipiul Constanța intră în scenariul roșu timp de 14 zile. Prefectul a anunțat măsurile

Municipiul Constanța intră în scenariul roșu timp de 14 zile. Prefectul a anunțat măsurile

Municipiul Constanța intră în scenariul roșu, ca urmare a depășirii incidenței depășite în ultimele 14 zile de 3 la mia de locuitori. Prefectul de Constanța a declarat că restaurantele vor putea funcționa doar în sistem delivery sau la terase, în spații deschise. Noile măsuri se vor menține timp de 14 zile, iar unitățile de învățământ vor funcționa în sistem hibrid până la depășirea incidenței de 6 la mia de locuitori.

Municipiul Constanţa intră din noaptea de miercuri spre joi, de la ora 24,00, în scenariul roşu, ca urmare a depăşirii incidenţei cumulate a cazurilor de coronavirus, în ultimele 14 zile, de 3/1.000 de locuitori, a hotărât Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, relatează Agerpres .

Restaurantele vor funcționa la Constanța doar în sistem delivery sau la terase, în spații deschise

Prefectul judeţului Constanţa, Silviu-Iulian Coşa, a declarat că restaurantele vor putea funcţiona doar în sistem delivery sau la terase, în spaţii deschise.

„Urmare a întrunirii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a constatat depăşirea pragului de 3 la mie a ratei de incidenţă, ceea ce înseamnă că automat intră în vigoare măsurile specifice acestui prag, cele mai de impact fiind cele legate de operatorii economici care prepară hrana, mă refer la restaurante. Ei vor avea voie să funcţioneze doar în sistem delivery sau la terase, în spaţii deschise.

De asemenea, se interzice funcţionarea sălilor de spectacole, a cinematografelor, teatrele şi altor instituţii de acest gen. Jocurile de noroc sunt interzise, putând funcţiona doar vânzătorii de bilete de tip loto şi bilete de pariuri, dar doar pentru achiziţionarea acelor bilete, după care trebuie părăsită incinta spaţiului respectiv”, a spus Silviu-Iulian Coşa după întrunirea CJSU Constanţa.

Măsurile se vor menține timp de 14 zile, iar școlile vor funcționa în sistem hibrid

Măsurile se vor menţine timp de 14 zile, potrivit acelorași surse, urmând ca la sfârşitul acestei perioade, în funcţie de rata de incidenţă care va exista la momentul respectiv, să se ia măsurile aferente. De asemenea, unităţile de învăţământ vor funcţiona până la depăşirea incidenţei de 6/1.000 de locuitori, în sistem hibrid.

„Şcolile, prin modificarea la sfârşitul săptămânii trecute a ordinului 3.235, vor funcţiona şi la depăşirea pragului de trei la mie până la depăşirea unui prag de şase la mie, dar într-un sistem hibrid, în sensul în care copiii din învăţământul preşcolar şi elevii din ciclul primar, precum şi cei din ani terminali vor veni la şcoală, cu menţiunea că cei din anii terminali vor aplica acel sistem hibrid în sensul în care jumătate din ei vor fi prezenţi fizic la cursuri, ceilalţi în sistem online”, a declarat prefectul de Constanța.

Incidența de 3 la mia de locuitori a fost depășită la Constanța și în alte 5 localități din județ

Incidenţa cazurilor de coronavirus înregistrată în ultimele 14 zile, este în municipiul Constanţa de 3,2/1.000 de locuitori (996 cazuri) iar în judeţ, de 2,08/1.000 de locuitori (1.600 cazuri). O rată a incidenţei de peste 3/1.000 de locuitori este înregistrată, în judeţul Constanţa, în alte cinci localităţi – Vulturu, Mihail Kogălniceanu, Ion Corvin, Crucea şi Valu lui Traian, mai precizează sursa citată.

Photo 103190604 © GicamatescuDreamstime.com