În urma demersurilor repetate, initiate de șeful misiunii diplomatice române la Doha, pentru clarificarea cât mai urgentă a situației celor 10 cetățeni români, grupul a fost pus în libertate, precizează MAE, la solicitarea EVZ.

Cei 10 cetățeni români beneficiază, în continuare, de asistența Ambasadei României la Doha.

Grupul se află în prezent la sediul misiunii diplomatice pentru discuții și clarificări, întâlnire la care a fost invitat și reprezentantul angajatorului.

În cursul săptămânii viitoare, este de așteptat ca autoritățile locale competente să clarifice raporturile juridice și comerciale ale cetățenilor români cu societatea angajatoare.

Ambasada Romaniei la Doha va urmări cu prioritate evoluția cazului și va acționa în direcția asigurării asistenței consulare de specialitate, a precizat sursa citată.

Pe de altă parte, deputatul PNL pentru Diaspora Ovidiu Raețchi a precizat că situația celor 10 muncitori „este, în continuare, dificilă, angajatorul solicitând reluarea lucrului – ceea ce lucrătorii români refuză, după amenințările la care au fost supuși și după două nopți de arest abuziv”.

Având în vedere faptul ca o nouă arestare poate fi solicitată oricând, cetățenii români se află, în acest moment, în Ambasada României, solicitând protecție.

Conform informatiilor oferite de lucratori, angajatorul, Mohamed Atwa, nu se afla la primul conflict de munca cu muncitori pe care ii aduce din Romania, fiind cunoscute alte zeci de cazuri de gen despre care comunitatea romanesca din Qatar poate oferi detalii.

O ancheta va fi solicitata in acest sens, pentru a elucida legalitatea contractelor utilizate de angajator.