Evenimentul Zilei > International > MTI: În Ajunul Crăciunului, în Ungaria vor fi suspendate restricţiile privind părăsirea locuinţei
MTI: În Ajunul Crăciunului, în Ungaria vor fi suspendate restricţiile privind părăsirea locuinţei

MTI: În Ajunul Crăciunului, în Ungaria vor fi suspendate restricţiile privind părăsirea locuinţei

Ţinând cont de situaţia actuală, trebuie să ne pregătim ca starea de alertă epidemiologică să fie menţinută, cel mai probabil, pe tot parcursul anului 2021, a declarat premierul ungar Viktor Orbán luni dimineaţa la Budapesta, după ce a înmânat deciziile de numire a şefilor Direcţiei Generale Naţionale a Spitalelor.

„Criza nu se va termina” mai devreme de sfârşitul anului 2021, a subliniat premierul ungar, adăugând că după sosirea primelor doze de vaccin şi apoi, după sosirea în masă a vaccinului, este posibil să existe nişte perioade mai uşoare, „însă până când totul va reveni la normal va trece cel puţin un an întreg”.

Pentru ca spitalele să funcţioneze bine, şefii instituţiilor şi managerii acestora trebuie să dea dovadă de abilităţi care, de altfel, nu reprezintă punctele forte ale administraţiei publice maghiare, a declarat Viktor Orbán. Şefii Direcţiei Generale Naţionale a Spitalelor trebuie să coopereze în acelaşi timp cu prim-ministrul, cu şeful comitetului operativ şi cu ministerul responsabil de managementul profesional, a subliniat premierul.

La eveniment a fost prezent şi ministrul de interne Sándor Pintér şi ministrul resurselor umane, Miklós Kásler. Şeful guvernului de la Budapesta l-a numit coordonator naţional al spitalelor pe Zoltán Jenei – care a fost directorul economic al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Somogy şi apoi managerul Universităţii de Ştiinţe din Pécs.

La ceremonia de numire, Bertalan Havasi, şeful biroului de presă al premierului ungar, a precizat: la 17 noiembrie, guvernul Ungariei a decis printr-un decret înfiinţarea Direcţiei Generale Naţionale a Spitalelor. Aceasta este un organism susţinut din bugetul central, care se subordonează ministrului sănătăţii şi este condus de coordonatorul naţional al spitalelor. Potrivit legii, în timpul stărilor de alertă, această direcţie este condusă de către şeful comitetului operativ, adică de ministrul de interne, a explicat Bertalan Havasi. Coordonatorul naţional al spitalelor este numit şi revocat din funcţie de către prim-ministru.

Coordonatorul naţional al spitalelor îndeplineşte sarcini legate de administrarea instituţiilor publice de sănătate şi exercită drepturi de management sistemic şi instituţional asupra tuturor unităţilor din cadrul sistemului de instituţii publice de sănătate. În plus, deţine şi drepturi de angajator, a afirmat purtătorul de cuvânt. Pe lângă celelalte sarcini, coordonatorul are acum, în timpul pandemiei de coronavirus, şi sarcina de a gestiona rezerva de stat în domeniul sănătăţii, a mai adăugat Bertalan Havasi.

Guvernul ungar a mai decis să suspende restricţiile privind părăsirea locuinţei în Ajunul Crăciunului, mai exact în noaptea de 24 spre 25 decembrie, a anunţat, luni, coordonatorul adjunct al Centrului de operaţional responsabil pentru controlul epidemiei de coronavirus, la conferinţa de presă online. Róbert Kiss a explicat că, potrivit deciziei Guvernului, limita de 10 participanţi la evenimentele private şi de familie trebuie respectată în continuare, neincluzând în această limitare copiii cu vârsta de sub 14 ani. Guvernul Ungariei a decis, de asemenea ca începând din data de 22 decembrie, de la ora 00:00, să interzică aterizarea avioanelor de pasageri din Marea Britanie, inclusiv a avioanelor private. (Rador)

Fluxul de mărfuri se va desfăşura în continuare fără limitări, a adăugat oficialul ungar.