Evenimentul Zilei > Actualitate > Motivele pentru care BISERICA a minimalizat rolul avut de PRIMELE CREȘTINE în răspândirea religiei. Lydia din Philippi, Perpetua din Cartagina sau Thecla din Iconium au fost la fel de IMPORTANTE ca și APOSTOLII dar apoi numele lor au fost șterse
Motivele pentru care BISERICA a minimalizat rolul avut de PRIMELE CREȘTINE în răspândirea religiei.  Lydia din Philippi, Perpetua din Cartagina sau Thecla din Iconium au fost la fel de IMPORTANTE ca și APOSTOLII dar apoi numele lor au fost șterse

Motivele pentru care BISERICA a minimalizat rolul avut de PRIMELE CREȘTINE în răspândirea religiei. Lydia din Philippi, Perpetua din Cartagina sau Thecla din Iconium au fost la fel de IMPORTANTE ca și APOSTOLII dar apoi numele lor au fost șterse

Prof. Kate Cooper de la Universitatea din Manchester spune că există un grup de femei care a jucat un rol important în propagarea religiei creștine, asemeni apostolilor. Biserica a minimalizat rolul acestora în răpândirea creștinismului sau le-a șters pur și simplu din documentele istorice.

Potrivit unui studiu publicat recent de prof. Cooper, femeile au jucat un rol important în răspândirea religiei creștine ele fiind responsabile de creșterea copiilor, și de organizarea adunărilor cu scopuri sociale. Una dintre femeile care a avut o contribuție în răspândirea învățăturilor creștine este Lydia din Philippi (oraș antic din Macedonia orientală, situat în apropierea Mării Egee). Lydia făcea comerț cu pânze și a fost prima persoană care l-a sprijinit financiar pe Sfântul Pavel.

O altă figură feminină influentă este Perpetua din Cartagina care a murit apărându-și credința. În jurnalul său scris în perioada dinaintea execuției, Perpetua o menționează pe Thecla din Iconium, una dintre primele discipole ale Stântului Pavel, se arată într-un articol publicat de historia.ro.

Prof. Cooper a analizat un text datând din secolul al doilea și în care se menționează că Thecla susținea ideea celibatului și al abstinenței sexuale, motiv pentru care a refuzat să se căsătorească în ciuda insistențelor familiei. ”Cu toate că nu există nicio dovadă concludentă a existenței ei, Thecla era dată drept exemplu femeilor în perioada de început a Bisericii Creștine.”, spune Kate Cooper. ”Este trist că Thecla și alte femei asemeni ei nu sunt rememorate așa cum ar merita. Ele ar trebui să fie un model pentru femeile care sprijină prezența femeii în Biserica Creștină”, adaugă Kate Cooper.

Odată ce religia creștină a fost instituționalizată, femeile au primit un rol secundar, Kate Cooper menționând că ele au fost pur și simplu șterse în mod intenționat din istoria acestei religii. ”Sursele antice le menționează pe aceste femei, însă odată cu trecerea timpului numele lor dispare treptat din documente. E trist că o religie fundementată pe povestea unei mame și a fiului ei uită să menționeze femeile care au jucat un rol important în răspândirea ei”, mai spune Cooper.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: