Moscova, supărată pe România

Moscova, supărată pe România

Moscova a anunţat că, la Summitul UE-Rusia de la Habarovsk, va cere explicaţii oficialilor europeni în legătură cu „acţiunile” României în Republica Moldova, informează RIA Novosti.

Reuniunea la nivel înalt a început ieri-seară, cu un dineu la care oaspeţii preşedintelui Dmitri Medvedev au fost omologul său ceh, Vaclav Klaus, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi înaltul reprezentant al UE pentru politică externă, Javier Solana.

Astăzi sunt programate discuţiile oficiale dintre oficialii ruşi şi cei europeni, tensiunile postelectorale din Republica Moldova şi conflictul îngheţat cu Transnistria figurând printre temele aflate pe agenda ultimei zile a summitului.   „România a pus gaz pe foc în mod intenţionat şi fără ruşine, provocând grupuri de tineri şi mişcări la proteste care s-au transformat în revolte. Am întrebat şi vom continua să îi întrebăm pe partenerii noştri din UE dacă îşi asumă responsabilitatea pentru acţiunile membrilor individuali care pun la îndoială ordinea mondială postbelică şi graniţele naţionale”, a declarat Serghei Prihodko, consilierul pe probleme de politică externă al lui Medvedev.   El a acuzat „forţele speciale româneşti” că au utilizat o serie de metode „pentru a provoca dezordine”.

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a evitat să comenteze ieri declaraţiile lui Serghei Prihodko, transmite Mediafax.   Securitate energetică precară

Ne puteți urmări și pe Google News

Tema centrală a discuţiilor de astăzi va fi securitatea energetică, precizează AFP şi Reuters. Săptămâna aceasta, Kremlinul a criticat voalat înţelegerea încheiată între oficialii de la Kiev şi cei de la Bruxelles privind acordarea de sprijin financiar occidental pentru modernizarea reţelei ucrainene de gazoducte.   „Uniunea Europeană a semnat (în martie - n.r.) o declaraţie referitoare la modernizarea reţelei ucrainene de gazoducte. Intenţionează europenii să aloce bani şi pentru plata datoriilor crescânde la gaz ale Ucrainei?”, a întrebat ironic Prihodko.