Evenimentul Zilei > International > Moscova avertizează că războiul va continua, dacă Kievul continuă să respingă negocierile de pace
Moscova avertizează că războiul va continua, dacă Kievul continuă să respingă negocierile de pace

Moscova avertizează că războiul va continua, dacă Kievul continuă să respingă negocierile de pace

Moscova a transmis în cursul zilei de marți că „operațiunea militară specială din Ucraina” va continua, dacă Kievul nu se va arăta dispusă să negocieze pacea. Volodimir Zelenski a semnat de curând un decret prin care declară imposibile negocierile cu Vladimir Putin.

Kremlinul avertizează cu o continuare a războiului în Ucraina, dacă administrația ucraineană nu va accepta să se pună la masa negocierilor. Informația vine în contextul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret ce numește „imposibile” negocierile cu preşedintele rus şi se declară dispus „la un dialog cu Rusia, dar cu un alt preşedinte al Rusiei”.

Moscova avertizează cu o continuare a conflictului în Ucraina

În această direcție, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia va aștepta până Zelenski își va schimba poziția sau dacă nu, viitorul președinte ucrainean să vină cu idei în interesul poporului ucrainean.

De asemenea, el s-a arătat dispus să stea la masa negocierilor de pace cu Ucraina, calificând drept un „pas pozitiv” faptul că fondatorul Tesla, Elon Musk, a lansat un apel la negocieri de pace între cele două părți implicate în război.

Dmitri Peskov a subliniat în acest context că Moscova a fost mereu deschisă negocierilor cu Kievul.

Peskov a fost întrebat și despre acțiunile Rusiei cu privire la armele nucleare. Astfel, el a declarat că preşedinţia rusă nu doreşte să ia parte la retorica nucleară răspândită de puterile occidentale şi de organizaţiile mass-media.

Negocieri de pace între Rusia și Ucraina

Ultima întrevedere între cele două părți în vederea ajungerii la un acord de pace au avut loc la sfârșitul lunii martie, la Istanbul, atunci când au fost aduse unele speranţe că s-ar putea conveni o soluţie care să pună capăt conflictului armat declanşat de invazia lansată de Rusia în luna precedentă. Ulterior însă, discuţiile între cele două părţi au fost sistate.

Rusia este de părere că Ucraina continuă să refuze negocierile de pace din cauza faptului că puterile occidentale și SUA au îndemnat-o să facă astfel. În special Statele Unite au sperat că prin susţinerea cu arme şi muniţii a armatei ucrainene aceasta ar putea obţine în final o victorie militară împotriva Rusiei, susține administrația de la Moscova, potrivit Agerpres.